18. Didier Bellens, Belgacom: Gerespecteerd, niet geliefd
Foto: BELGA
Didier Bellens (50) kwam op 1 maart 2003 aan het hoofd van Belgacom. Hij volgde er John Goossens op, die in november van het jaar ervoor onverwacht was overleden.

De Franstalige Brusselaar Bellens studeerde handelswetenschappen aan de Ecole de Commerce Solvay (ULB) en begon zijn carrière in 1978 bij het consultancybureau Deloitte & Touche. In 1982 versterkte Bellens de financiële afdeling van de Groep Brussel Lambert (GBL), die in hetzelfde jaar in de invloedssfeer kwam van de Waalse financier Albert Frère. De band tussen beide mannen zou een rode draad vormen in de latere carrière van Bellens.

In 1985 werd hij gedetacheerd naar de Zwitserse Pargesa Holding van Frère en diens zakenpartner Paul Desmarais. Bellens moest er de belangen van GBL opvolgen. In 1992 keerde hij terug naar GBL in Brussel, als vertegenwoordiger van de holding bij de verzekeringsmaatschappij Royale Belge, de Bank Brussel Lambert en de Luxemburgse mediagroep RTL. Bellens speelde een operationele rol bij de verkoop van Royale Belge en BBL aan buitenlandse groepen (Axa en ING). Hij werd in 2000 bij RTL Group benoemd tot gedelegeerd bestuurder.

Dat Bellens aan de slag mocht bij Belgacom, had hij te danken aan een combinatie van vaardigheden en ervaringen. Als intelligente cijferaar die veel ervaring had met beursgenoteerde bedrijven was hij de geknipte manager om Belgacom zelf, een jaar na zijn aantreden al, naar de beurs te brengen. Door zijn ervaring bij RTL was hij ook goed geplaatst om een strategie uit te stippelen die rekening hield met de ,,convergentie'' van klassieke telecomdiensten en media-activiteiten (denk maar aan Belgacom TV). En, niet te vergeten, Bellens had en heeft de steun van de PS. Niet onbelangrijk in een politiek gevoelig overheidsbedrijf als Belgacom.

Toch werd het voorbije jaar meer dan eens gezaagd aan de poten van Bellens' stoel. Het is een publiek geheim dat hij geen al te beste maatjes is met enkele bestuurders en met Theo Dilissen, de voorzitter van de raad van bestuur. Zijn kilheid en doortastend optreden maken hem in zijn omgeving gerespecteerd, maar niet geliefd.

Opmerkelijk was ook de heisa rond de openbaarmaking van Bellens' loon, afgelopen maart, door de kersverse staatssecretaris Bruno Tuybens (SP.A). Sommige waarnemers zagen daar een poging in om de Belgacom-topman, die een imago meesleept van koele, overbetaalde en asociale manager, in diskrediet te brengen. Voorlopig zonder succes.

(wdp)