Als ere-vicegouverneur en directeur van de Nationale Bank in België en als lid van het directiecomité van de financiële toezichthouder CBFA, is Marcia De Wachter (52) de vrouw met de hoogste functie in de Belgische financiële wereld.

De Wachter begon haar carrière, na studies economie in Antwerpen en in Chicago, in de academische wereld. Ze bleef tot 1997 deeltijds docente aan de Universiteit Antwerpen.

In 1986 werd ze, na een interview in deze krant, opgemerkt door de toenmalige CVP-premier Wilfried Martens, die haar naar zijn kabinet haalde als economisch adviseur. Dat bleef ze tot Fons Verplaetse, de economische kabinetschef van Martens, in 1988 gouverneur van de Nationale Bank werd en haar daar mee naartoe nam.

Bij de Nationale Bank maakte ze, naar de normen van de Bank, een blitzcarrière. Ze begon in 1988 als coördinator; toen Verplaetse elf jaar later met pensioen ging, werd ze benoemd tot vice-gouverneur. Die titel moest ze echter afstaan aan Luc Coene, toen die in 2003 verkast werd van het kabinet van premier Guy Verhofstadt naar de Nationale Bank.

(kdr)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig