Marcia De Wachter onder vuur
Marcia De Wachter: bewegingsruimte ingeperkt. Foto: © herman ricour
Marcia De Wachter, directeur bij zowel de CBFA als de Nationale Bank, zou beperkt worden in haar bewegingsruimte.

'Marcia De Wachter wordt onder voogdij geplaatst bij de CBFA'', titelde de Franstalige krant L'Echo gisteren. De Wachter, bij de toezichthouder op de verzekerings- en banksector (CBFA) verantwoordelijk voor de afdeling 'bescherming van de consument', zou volgens de krant geen publieke verklaringen meer mogen afleggen en onder voogdij geplaatst zijn van Eddy Wymeersch, de voorzitter van de CBFA.

Aanleiding voor de inperking van haar bewegingsruimte zou een interview zijn dat De Wachter in november 2005 gaf aan De Tijd . Daarin liet ze verstaan dat wie wil beleggen beter beschermd is bij een bank dan bij een verzekeringsmakelaar, wat voor een storm van protest zorgde bij de verzekeringsmakelaars.

,,Wij geven geen commentaar'', zegt Luc Van Eylen, woordvoerder bij de CBFA. ,,Het organigram van de CBFA is al twee jaar ongewijzigd en verandert ook niet in de toekomst.'' De Wachter zit samen met zes andere leden in het directiecomité van de CBFA. Maar dat zitje is niet haar hoofdfunctie. De Wachter heeft ook zitting in het directiecomité van de Nationale Bank van België. Net als Françoise Masai en Peter Praet combineert ze beide functies.

Bij de NBB is ze in januari van functie veranderd. Terwijl ze vroeger verantwoordelijk was voor het personeelsbeleid, mag ze zich nu ontfermen over het informaticadepartement. Ook hier moet niets achter gezocht worden volgens woordvoerster Kristin Bosman: ,,Er worden regelmatig dossiers verwisseld binnen het directiecomité, omdat de directieleden graag eens een andere uitdaging aangaan. In januari zijn trouwens meerdere dossiers van verantwoordelijke veranderd.'' Toch zou haar bewegingsruimte bij de CBFA ingeperkt zijn en zou de verandering van functie bij de NBB ook niet helemaal onschuldig zijn.

De Wachter, van CD&V-signatuur, zou moeilijk liggen bij de liberalen die sinds de eerste regering-Verhofstadt meer het laken naar zich toe proberen te trekken in de twee instellingen. Met Michel Flamée en Jean-Paul Servais, die een tijd op het kabinet van minister Reynders (MR) van Financiën doorbracht, zijn de twee ondervoorzitters binnen het directiecomité van de CBFA liberaal. Peter Praet, die ook een tijdje bij Reynders werkte, zit zowel in het directiecomité van de CBFA als van de NBB. Bij de NBB volgde Luc Coene, jarenlang de rechterhand van premier Verhofstadt (VLD), in 2003 De Wachter op als vice-gouverneur.

Ook de blitzcarrière die De Wachter in het zog van ex-gouverneur Verplaetse maakte bij de NBB, zou voor onvrede zorgen. De Wachter was niet bereikbaar voor commentaar.

(cv)