BRUSSEL - De extra bloedinzamelingsactie van het Rode Kruis is een succes. Dat zegt Piet Waterkeyn van het de Dienst voor het Bloed van het Rode Kruis Vlaanderen. Het Rode Kruis had dinsdag een nationale oproep gelanceerd omdat het kampte met een bloedtekort.

"De reactie was erg positief. Vooral de mobiele bloedinzamelingen boekten succes met een meeropkomst van 37 procent. Dat is overigens de gemiddelde meeropkomst in Vlaanderen", aldus Waterkeyn. Ook in Wallonië was de opkomst groter dan gewoonlijk.

"Dat betekent echter niet dat we nu te veel bloed hebben", waarschuwt Waterkeyn. Enkel als de opkomst op lange termijn die van de afgelopen twee dagen evenaart, zou een overschot mogelijk zijn."

De Dienst voor het Bloed van het Rode Kruis Wallonië lanceerde drie dagen geleden een nationale oproep wegens een algemeen bloedtekort. Het Rode Kruis Vlaanderen liet die dag weten dat vooral de voorraad van bloed van het resustype O snel kleiner werd. "Opvallend bij de inzamelingsacties is dat vooral mensen met dat bloedtype hebben gereageerd", zegt Waterkeyn.