PARIJS - Parijs heeft een akkoord met Libië ondertekend over vergoedingen voor de Franse slachtoffers van de aanslag op een Uta-vliegtuig, die in 1989 170 levens eiste. Het akkoord effent de weg naar een normalisering van de relaties tussen de twee landen.

De vergoeding gaat naar de nabestaanden en bedraagt een miljoen dollar per slachtoffer. Dat maakte de woordvoerder van de nabestaanden kort voor de ondertekening bekend. De som wordt in vier schijven gestort. Bij de ondertekening werd een eerste cheque van 42,5 miljoen dollar overhandigd.

Een DC-10 van de Franse luchtvaartmaatschappij Uta ontplofte in september 1989 boven Niger toen het toestel op weg was van Brazzaville naar Parijs. Onder de 170 dodelijke slachtoffers waren 54 Fransen.

Zes Libiërs werden veroordeeld voor de aanslag, die zou zijn gepleegd uit wraak voor de Franse steun aan Tsjaad in een grensgeschil met Libië. Tripoli betaalde al 33 miljoen dollar aan schadegeld, maar Frankrijk eiste meer nadat de nabestaanden van de 270 slachtoffers van een aanslag op een PanAm-vliegtuig elk vijf tot tien miljoen dollar kregen van Libië.