Belgische energie inzet van Frans-Italiaans onderonsje
De Italiaanse energiegroep Enel is voorzichtig gepolst over een aankoop van enkele Belgische energiebelangen van Suez en Gaz de France.

DE Franse fusiepartners Gaz de France en Suez erkenden gisteren dat ze via gemeenschappelijke vrienden contact hebben gezocht met de Italiaanse energiegroep Enel. Door een gesprek aan te knopen willen de Fransen ongetwijfeld de dreiging van een vijandelijk overnamebod van Enel op het moederbedrijf van Electrabel afwenden. Volgens de Franse zakenkrant Les Echos probeerden Gaz de France en Suez in te schatten of de Italiaanse energiegroep geïnteresseerd is in een compromis.

Daarvoor lijken de twee een deel van hun Belgische bruidsschat over te hebben. Gisteren luidde het dat Enel wel wat ziet in vier Belgische energie-activiteiten. Het gaat om de gashandelsmaatschappij Distrigas, de participatie van Gaz de France in de Belgische stroomproducent SPE, het belang van Electrabel in het hoogspanningsbedrijf Elia en de kerncentrales. Enel zou er wel iets in zien om uitbater te worden van Belgische kerncentrales.

Maar of het Frans-Italiaanse onderonsje met enkele Belgische energiebedrijven als inzet iets oplevert, blijft voorlopig nog even afwachten. Gisteren haastten zowel Suez als Gaz de France zich om te zeggen dat de gesprekken al waren stopgezet. Langs Italiaanse kant was helemaal geen reactie te horen.

Van de vier Belgische activiteiten waarop Enel zijn oog heeft laten vallen, liggen de verkoop van Distrigas en een deel van de Belgische kerncentrales het meest gevoelig voor de combinatie Suez/Gaz de France. Beide activiteiten zijn al jaren cash cows voor de Franse nutsgroep Suez. Distrigas controleert, ondanks de liberalisering, nog steeds het grootste deel van de gasleveringen aan ons land, terwijl met de kerncentrales enorm veel geld wordt verdiend omdat stroom wordt opgewekt in installaties waarvan de investering volledig is afgeschreven.

Toch lijken de twee Franse energiegroepen zich erbij neergelegd te hebben dat ze afstevenen op een verkoop van een deel van hun bruidsschat. De Franse minister van Economie en Financiën, Thierry Breton, wond daar gisteren in een gesprek met het Franse radiostation Europe 1 geen doekjes meer rond. ,,Ze zullen zeker een aantal activa moeten verkopen'', verklaarde hij.

Gisteren werd de topman van de Italiaanse energiegroep Enel, Fulvio Conti, in Brussel verwacht voor een onderhoud met de Europese Commissaris voor de Mededinging, Neelie Kroes. Kroes had de dag voordien al de toplui van Suez en Gaz de France gezien. Suez-topman Gérard Mestrallet verklaarde na afloop van het gesprek dat de Franse fusiepartners van plan waren om het fusievoorstel zo snel mogelijk voor te leggen aan de Europese mededingingsautoriteit.

Maar ondertussen bewandelen Suez en Gaz de France al een volgend spoor. Ze hebben er blijkbaar wel wat voor over om Enel aan hun kant te krijgen. En dat de twee de Italiaanse energiegroep proberen te paaien met Belgische energieparticipaties, ligt voor de hand.

Daarmee halen Suez en Gaz de France meteen twee angels uit hun fusiedossier. Enel heeft tot nog toe Europa opgejaagd om de Franse energiefusie onder een vergrootglas uit te vlooien. En de Belgische regering verkondigt steeds luider dat de fusie van Suez en Gaz de France funest is voor de concurrentiewerking op de Belgische markt.

Met een Belgische geste aan Enel kunnen de fusiepartners de Belgische en de Europese overheid tonen dat ze de Belgische bezorgdheid over de concurrentiewerking ernstig nemen. En als ze van Enel een partner maken, zijn ze meteen verlost van een stoorzender die hun fusie bij Europa in een slecht daglicht plaatst.