TV Vlaanderen blijft wachten op VTM en VT4
Door juridische perikelen willen VTM en VT4 hun programma's voorlopig niet via satelliet laten uitzenden. Foto: © mh
TV Vlaanderen wacht tot SBS en de VMMa instappen voor het zijn televisieaanbod officieel lanceert.

DE Belgische televisiekijker had tot voor kort twee mogelijkheden om digitale televisie in de huiskamer te halen: via de kabel of via ADSL. Sinds kort is daar een derde manier bijgekomen: via de satelliet. Het eerste bedrijf dat op de nieuwe markt sprong, was het Zaventemse TV Vlaanderen, een dochter van het Nederlandse Canal Digitaal. Het lanceerde een maand geleden, in alle stilte, zijn aanbod: voor 8,95 euro per maand ontvang je een zenderpakket dat bijna vergelijkbaar is met dat van de klassieke kabel. Bijna, want de commerciële zenders van de VMMa en SBS (o.a. VTM en VT4) zitten er, voorlopig, niet bij.

Net daarom maakte TV Vlaanderen totnogtoe bijzonder weinig lawaai rond zijn pakket. Ilse Lambrechts van TV Vlaanderen spreekt van een soft launch .

,,We zijn absoluut vragende partij om de commerciële zenders in ons aanbod op te nemen", zegt ze. ,,Liever vandaag dan morgen zelfs. Ook voor de zenders kan dit een uitbreiding van hun publiek betekenen." TV Vlaanderen gaat zelfs zo ver dat ze de echte lancering uitstelt tot VTM en VT4 aan boord zijn. ,,We zullen pas officieel lanceren als ons aanbod helemaal volledig is", stelt Lambrechts.

Voor SBS en de VMMa lijkt dat vooral een kwestie van rechten te zijn. De zenders hebben voor hun aangekochte programma's een bepaald bedrag betaald, waarvoor ze die enkel in Vlaanderen mogen uitzenden. ,,De verspreidingsmogelijkheden van satelliet-tv zijn moeilijk te controleren", zegt Kristof Demasure van SBS. ,,Voor ons is het dus vooral een juridische kwestie. We houden de deur zeker open, maar de eerstkomende weken zal er waarschijnlijk weinig veranderen." Ook VTM verwacht niet dat het op ,,korte termijn" via TV Vlaanderen zal te bekijken zijn, zegt woordvoerder Mark Vanlombeek.

TV Vlaanderen gaat er dus van uit dat lanceren zonder VTM en VT4 commercieel weinig zin heeft. Komt daarbij dat al zowat negen op de tien Belgen een kabelaansluiting hebben. Kan satelliet-tv dan nog een succes worden? Volgens Bill Wijdeveld van satellietbeheerder SES Astra, heeft TV Vlaanderen toch een boel troeven. ,,De prijs is aantrekkelijk, er is een zeer ruim zenderaanbod (meer dan 400), het signaal is overal te ontvangen en de beeldkwaliteit is uitstekend. Vroeger was de satelliet een zaak voor freaks , migranten en ex-pats . Voor de Belgische consument was er, zeker zonder nationale zenders, geen voordeel. Tegenwoordig is het een symbool voor een innovatieve wijze van tv-kijken. Zeker met plasma- en lcd-schermen is de satelliet de beste manier om het onderste uit de kan te halen van je nieuwe tv..

www.tv-vlaanderen.be