Carrefour en GB maken kip goedkoper
Foto: ap
In de supermarkten Carrefour en GB daalt de prijs van kip vanaf vandaag met ongeveer 5 procent.

Met de permanente prijsverlaging willen de supermarkten de Belgische kwekers voort ondersteunen. ,,We willen de klanten uitnodigen om gevogelte te eten, aangezien het vlees voldoet aan alle normen op vlak van voedselveiligheid en kwaliteit'', zegt Geneviève Bruynseels, communicatieverantwoordelijke van Carrefour. De voorbije weken zag Carrefour de verkoop teruglopen met 15 tot 20 procent, al schommelt het cijfer sterk van week tot week en van product tot product, aldus Bruynseels.

Maandag maakte de Europese Commissie bekend dat de prijs van kippenvlees in de EU sinds begin januari met 10 procent is gedaald. De handelsprijs daalde vorige week tot 1,32 euro. Een jaar eerder bedroeg die nog 1,50 euro. Door de dreiging van vogelgriep liep de consumptie sterk terug.

Vooral in Zuid-Europa wordt minder kip gegeten. In Frankrijk, Italië, Griekenland, Cyprus, Oostenrijk en Slovenië bedraagt de afname meer dan een kwart. De voorraad kip in de diepvries is opgelopen tot meer dan 300.000 ton.

De Europese commissaris voor Landbouw, Marianne Fischer-Boel, sloot Europese steun voor de pluimveesector niet uit, maar daarover wordt ten vroegste over een maand beslist. (

dds