AMSTERDAM (anp, eigen berichtgeving) - TomTom, de bekende Nederlandse fabrikant van navigatiesystemen, trekt eind deze maand naar de beurs van Amsterdam. Het bedrijf wil minimaal 26,35 miljoen aandelen plaatsen, of 25 procent van het kapitaal.

Per stuk zullen de aandelen tussen de 14 en 18,5 euro kosten. De beursgang levert daarmee 369 miljoen tot 487,5 miljoen euro op. De totale beurswaarde van de nieuwkomer kan oplopen tot bijna 2 miljard euro, meer dan bekende Nederlandse technologiewaarden als Getronics en Versatel (ruim 1 miljard euro). Het geeft aan dat er veel vraag is naar producenten van navigatiesystemen, die een pijlsnelle groei kennen door de sterke verkoop aan consumenten.

TomTom verwacht op 27 mei een notering op de beurs in Amsterdam te krijgen. De dag ervoor zal de uitgifteprijs van de stukken worden bekendgemaakt. Goldman Sachs en Lehman Brothers begeleiden de beursgang.

De wortels van het bedrijf gaan terug tot 1991, toen Peter-Frans Pauwels en Pieter Geelen het bedrijfje Palmtop oprichtten, om toepassingen te ontwikkelen voor de toen nog gloednieuwe handcomputers (pda's). Sinds 1998 kozen ze ervoor om zich in hoofdzaak op gps-toepassingen te richten, en in 2001 werd het bedrijf omgedoopt tot TomTom. Het bedrijf werd een van de marktleiders met navigatiesystemen voor automobilisten. In West-Europa zegt het een marktaandeel van 52 procent te hebben. In de Verenigde Staten is de omzet nog marginaal.

Het bedrijf dankt een groot deel van zijn succes aan de samenwerking met HP, die de TomTom Navigator stevig promoot met zijn iPaq-zakcomputers. TomTom verkoopt zowel aparte navigatiesoftware als pakketten van hard- en software.

Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal een nettowinst van 13,8 miljoen euro op een omzet van 66,2 miljoen euro. Een jaar eerder was dat respectievelijk 2 en 14,2 miljoen.

(wdp)