BEIJING (reuters) - Er komt volgende week geen opwaardering van de Chinese yuan tegenover de dollar. Dat zei gouverneur Zhou Xiaochuan van de centrale bank gisteren. De voorbije dagen werd er op gespeculeerd dat de regering van een geplande verruiming van de deviezenhandel gebruik wil maken om de yuan te revalueren tegenover de Amerikaanse munt.

De Chinese munt wordt door de centrale bank al jaren tussen 8,276 en 8,28 yuan per dollar gehouden, maar de Verenigde Staten, Japan en Europa dringen al een hele tijd aan op een revaluatie. Volgens de meeste economisten houdt Peking de yuan artificieel laag en bezorgt het de Chinese bedrijven daardoor een abnormaal concurrentievoordeel op de internationale markten.

De Chinese economie groeide de jongste jaren bijzonder krachtig en laat daarbij systematisch de rest van de wereld achter zich. Het zou logisch zijn dat die sterkere economische positie tot uiting komt in de wisselkoers van de yuan, maar de centrale bank zorgt er dus voor dat dat niet gebeurt. Een sterkere yuan zou Chinese producten duurder maken voor buitenlanders, zodat de vloedgolf van textiel, elektronica,die de industrielanden overspoelt, wat wordt ingedijkt. Voor China zelf zou de druk op de binnenlands prijzen erdoor verminderen, want buitenlandse producten worden dan voor de Chinezen goedkoper. Xiaochuan herhaalde gisteren nogmaals dat zijn land zich niet onder druk laat zetten en dat het wisselkoersbeleid van de yuan geleidelijk wordt versoepeld. Wat daar precies mee bedoeld wordt, heeft het land nooit gespecificeerd, maar economisten gaan ervan uit dat de yuan niet meer exclusief aan de dollar zal gekoppeld blijven. Woensdag voert China acht nieuwe deviezencombinaties in waarin kan worden gehandeld. Daaronder de dollar tegenover de euro. De Chinese deviezenmarkt is beperkt. Er kunnen maar vier munten verhandeld worden, en dan nog uitsluitend tegenover de yuan.