BUY: EVS
SELL: DexiaEVS

De kapitaalverhoging bij XDC, de spin-off van EVS (36,6 euro) die gespecialiseerd is in digitale cinema, is afgerond.

Daardoor valt het belang van EVS terug van 60 naar 47,2 procent en zal XDS buiten de consolidatiekring vallen vanaf 1 juli. Omdat XDC verlieslatend is, zal de winst van EVS stijgen. KBC Securities herberekende de verwachte winst per aandeel voor 2006 van 1,89 naar 1,95 euro en schat de waarde van XDC op 42 miljoen euro. Het aandeel van EVS in XDC is dus 20 miljoen euro waard. Dat is weinig, vergeleken met de marktkapitalisatie van 508 miljoen euro voor EVS.

KBC Securities geeft het advies kopen, dat gebaseerd is op het potentieel van de televisieactiviteiten van EVS (97 procent van de verkopen). Het koersdoel is 45 euro.

Dexia

Dexia (18,30 euro) herbekijkt al zijn participaties en verkoopt belangen die niet tot de kernactiviteiten behoren. Nu heeft het ook bevestigd verschillende mogelijkheden te bekijken voor Dexia Banque Privée France, een Franse particuliere bank met tweehonderd medewerkers en 32 miljard euro onder beheer.

De transactieprijs zou volgens de schattingen van Fortis Bank uitkomen rond de 150 miljoen euro. De opbrengst zal mede gebruikt worden om de grote overname van de Turkse Denizbank te financieren.

Fortis Bank adviseert aandelen Dexia te houden.