Olie lost aandelen af
Het kan verkeren. Na het bloedbad op de aandelenbeurzen, dat mee werd aangericht door de losgeslagen olieprijs, zijn de rollen de jongste dagen omgekeerd. Gisteren gaf de olieprijs nog even de indruk wat van de forse verliezen van dinsdag en woensdag terug te nemen, maar eens Wall Street goed op dreef kwam, donderde de olieprijs alweer 3 dollar per vat lager. De prijs benaderde zo 130 dollar, terwijl het vorig week nog een kwestie van dagen leek vooraleer de 150 dollar per vat zou bereikt worden.

Zoals we hier al meermaals aangaven, werd de terugval aangekondigd door de prijsgrafiek, die de jongste weken vrijwel verticaal was omhoog geschoten en daarna hevig op en neer begon te schommelen zonder nog verdere richting te kiezen.

De aandelenmarkten genieten met volle teugen, want iedereen beseft dat de olieprijs net het slechte nieuws teveel was en de economie stilaan aan het wurgen was.

En een geluk komt blijkbaar niet alleen, want plots komt er ook steun voor de financiële sector. De koersen van banken vlamden op zoals zelden gezien. In enkele dagen tijd won de Amerikaanse bankindex 20%! Niet dat de banken met ongelooflijk goed nieuws komen, maar de koersen waren zo laag gevallen, dat zelfs iets minder slecht dan verwacht nieuws zorgt voor fors stijgende aandelenkoersen.

Bij de Belgische financiële aandelen was er zelfs geen nieuws nodig om tien procent hoger te schieten.

Hoewel: dat ING toegeeft nagedacht te hebben over een overname van Fortis, is natuurlijk wel nieuws, zelfs al is het een handige manier om ook de ING-koers zelf wat op te krikken. Fortis was wel de bankprimus, met een winst van 9,5% tot 9,51 euro. Dexia won 4,2 procent tot 8,75 euro en KBC klom 6,1 procent tot 65,78 euro.

Toch kon op Euronext Brussel de Bel20 net niet boven de 3.000 punten sluiten. Een korte inzinking op Wall Street, als gevolg van een tegenvallend rapport over de industriële productie in de VS, en een even opflakkerende olieprijs deden de grootste winsten van na de middag teruglopen. De Bel20 strandde uiteindelijk met een winst van 3,3 procent op 2.999,85 punten.