Capco verbetert resultaat maar eldorado blijft uit
Foto: © Photo News
BRUSSEL - The Capital Markets Compay (Capco) rond Rob Heyvaert heeft afgelopen jaar zijn verlies met bijna 20 miljoen dollar beperkt tot 7,9 miljoen dollar. De sterke omzetgroei, toont aan dat Capco opnieuw met de ,,groeijaren'' aansluit maar het verwachte eldorado is er nog niet.

TOEN ,,golden boy'' Rob Heyvaert in juli 1998 Capco startte, was dat met de idee om samen met een groepje toptalent een revolutie te creëren in de financiële sector via een intelligente automatisering van tal van processen.

Heyvaert was toen al betrokken geweest bij IT-initiatieven als Abacus (bankrapportering) en Belgium Online en had met het informaticadienstenbedrijf Cimad getoond dat hij een bedrijf van scratch kon opbouwen om het een handvol jaren later te verkopen voor 75 miljoen euro.

Daar waar hij bij Cimad na zo'n vier jaar al gedeeltelijk zijn succes kon verzilveren (hij verkocht het bedrijf in twee stappen aan IBM), blijft bijna zeven jaar na de oprichting van The Capital Markets Company het verwachte eldorado voorlopig uit. Voor de partners die de IT-droom van Heyvaert omarmden, blijft het hard werken in een concurrentiële markt.

De crisissfeer, die in 2003 nog als een donkere wolk boven de IT-consultant hing als gevolg van het in elkaar klappen van de IT-budgetten in de financiële sector, heeft plaats gemaakt voor hernieuwde ambities. Dat blijkt niet alleen uit de forse omzetstijging, maar ook uit de kaspositie. Die stond eind 2004 op 24 miljoen dollar, 3 miljoen dollar meer dan aan het einde van het derde kwartaal en zelfs 8 miljoen meer dan half 2003.

De totale omzet steeg afgelopen jaar met 35,7% tot 94,2 miljoen dollar. De ,,geproduceerde'' (maar nog niet volledig gefactureerde) omzet steeg zelfs met 46%. Het boekjaar sloot nog af in het rood, zij het dat het resultaat sterk verbeterde.

Het nettoverlies van 27,11 miljoen dollar nam af tot een verlies van 7,88 miljoen dollar. Van dit verlies komt slechts 1,19 miljoen dollar op het conto van het vierde kwartaal dat afsloot met een bedrijfswinst en een positieve operationele cashflow van 1,9 miljoen.

Vooral in het Groot-Brittannië, Canada en de Benelux deed Capco het goed in het laatste kwartaal van vorig jaar. In heel 2004 was er nog een negatieve operationele cashflow van 5,1 miljoen tegenover een verlies van 30 miljoen eind 2003.

Rob Heyvaert zegt in zijn brief aan zijn aandeelhouders, waarvan de Amerikaanse zakenbank Tailwind Capital Partners (Thomas Weisel) de belangrijkste is, dat 2005 in het teken staat van een groeiend orderboekje en toenemende vraag naar de IT-diensten van Capco in alle negen locaties van de groep. De groep zou voor het eerst sinds zijn oprichting nettowinst halen. Het budget gaat uit van 5% nettowinst op de omzet.

Capco heeft afgelopen jaar voor het eerst opnieuw aangeworven zodat er opnieuw meer dan 500 medewerkers zijn. Rob Heyvaert en het management hebben naar schatting nog een belang van 17,6 procent in Capco maar kunnen dit gevoelig verhogen via aandelenopties. Andere belangrijke aandeelhouders van Capco zijn de Gimv, ABN Amro, KBC, Fortis, Compaq/HP en Mercator. Een exit zou er dit jaar nog niet inzitten voor de aandeelhouders.