GENT - Jonge autobestuurders die op 1 maart op zoek gaan naar de vorig jaar aangekondigde jongerenverzekering formule 29/29, zullen van een kale reis terugkomen. Hoewel Assuralia, de organisatie van verzekeringsmaatschappijen, zich tegenover minister van Economie Fientje Moerman geëngageerd heeft dat driekwart van haar leden zo'n goedkope polis zou uitwerken, heeft praktisch nog geen enkele maatschappij die belofte in praktijk gebracht.

Omdat jongeren zich vaak blauw moeten betalen voor een autoverzekering, heeft Moerman eind vorig jaar een akkoord gesloten met Assuralia om een betaalbare jongerenverzekering op de markt te brengen. Met die polis zouden jongeren tussen 18 en 26 jaar een verzekering kunnen afsluiten waarvoor ze maximaal 29 procent meer betalen dan de basispremie vaneen 29-jarige bestuurder. Aan die zogenaamde formule 29/29 werden wel voorwaarden gekoppeld. Zo mag de jongere tot nu toe slechts één ongeval veroorzaakt hebben, mag hij niet meer dan twee passagiers vervoeren, mag hij in de weekendnachten niet rijden en het vermogen van de wagen wordt beperkt tot 60 kw. In de overeenkomst met minister Moerman werd 1 maart als streefdatum afgesproken, maar een rondvraag bij verschillende verzekeringsmaatschappijen leert dat niemand die datum zal halen en dat men niet gehaast is om er werk van te maken.

Volgens Assuralia wachten de maatschappijen wellicht tot het ,,solidariteitsprincipe'', waarbij het verlies op de polissen tussen alle verzekeringsmaatschappijen verdeeld wordt, in een wet gegoten is. Op het kabinet van minister Moerman is men zich niet bewust van wettelijke obstakels.

(wdb)