-  Inflatie op 1,26 procent
-  Belgen houden van betaalkaarten
-  Omzet Max Havelaar vorig jaar gestegen
-  Dekking tegen wisselrisico's vermindert
Inflatie op 1,26 procent

Het indexcijfer van de consumptieprijzen is in de maand februari gestegen met 0,42 punt tot 113,74 punten. Dat maakt de federale overheidsdienst van Economie bekend. De inflatie op jaarbasis bedraagt 1,26 procent.

Het cijfer van de gezondheidsindex, dat onder meer gebruikt wordt om de huur- en loonindexeringen te berekenen, bedraagt 113,02 punten. Dat is een toename met 0,35 punt.

Het rekenkundig gemiddelde van de laatste vier maanden, dat gebruikt wordt voor de vergelijking van de spilindexen, bedraagt deze maand 112,59 punten. De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen, die vastgelegd is op 113,87 punten, is niet overschreden.

(belga)

Belgen houden van betaalkaarten

Negen op de tien Belgen hebben minstens een betaalkaart. Samen met de Nederlanders behoren we tot de belangrijkste gebruikers van ,,plastic geld'' in Europa. Dat blijkt uit een onderzoek dat verscheen in de Franse krant La Tribune. Frankrijk zelf komt op de derde plaats, met 87% gebruikers, voor de Duitsers (81%) en de Britten (70%). De Spanjaarden en Italianen houden het meest van cash geld: respectievelijk 67% en 57% van hen heeft een bankkaart.

(wdp)

Omzet Max Havelaar vorig jaar gestegen

Vorig jaar zijn 19 procent meer koffie en 52 procent meer bananen met het Max Havelaar-keurmerk gekocht. Dat is de sterkste stijging in tien jaar. Het ging in totaal om 24.000 bananen en 762 ton koffie.

Het Max Havelaar-keurmerk garandeert een ,,eerlijke'' prijs voor de koffie- of bananenenboer. Die krijgt een minimumprijs voor zijn oogst, die vaak boven de wereldmarktprijs ligt. Daardoor zijn Max Havelaar-producten in de winkel wat duurder.

De meerprijs betekende voor de koffieboeren vorig jaar extra inkomsten van 1,11 miljoen euro. Max Havelaar betaalt de koffieboeren 126 dollarcent voor een pond arabica, terwijl de wereldmarktprijs eind vorig jaar 65 dollarcent bedroeg.

De groeiende omzet is vooral te danken aan de gestegen naamsbekendheid van Max Havelaar. Vooral in Wallonië was de stijging sterk.

(rmg)

Dekking tegen wisselrisico's vermindert

Europese bedrijven zijn zich de laatste tijd minder goed gaan indekken tegen wisselkoersrisico's. Maar als de euro weer wat zwakker wordt, zullen ze zich waarschijnlijk wel gaan indekken tegen een nieuwe versterking ervan. Dat voorspelt de Britse specialist in valutarisicodekking Travelex. Veel Europese bedrijven proberen zich met gespecialiseerde producten op de valutamarkten te verzekeren tegen de gevolgen van een hoge eurokoers. Maar naarmate de euro verder steeg, werden dergelijke operaties steeds duurder. Het heeft geen zin om nu te betalen voor toekomstig gebruik van de huidige wisselkoers, als de euro weer verzwakt. Daardoor is de vraag naar dergelijke producten sinds januari afgenomen.

(reuters)

De korte handleiding voor de kandidaat-koper leidt u door de administratieve molen die u moet doorlopen bij de aankoop van een huis.

Blz. 16Samsung bouwt met partners Atos Origin en de operator Cosmote een draadloos informatiesysteem voor de organisatoren en de officials van de Olympische zomerspelen in Athene. De Zuid-Koreaanse groep zoekt, als Olympische partner, ook toortsdragers om het Olympisch vuur door Antwerpen te dragen.

Blz. 16De opmars van de wereldhandel is ongemerkt aan Afrika voorbijgegaan. Uit een rapport van de VN-ontwikkelingsorganisatie Unctad blijkt dat het Afrikaanse aandeel in de wereldexport is gekrompen van zes procent in 1980 tot amper twee procent in 2002.

Blz. 16

De Amerikaanse centrale bankheeft een offensief gelanceerd tegen wat ze bestempelt als de te snelle groei van Fannie Mae en Freddie Mac, twee maatschappijen die een cruciale rol spelen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Beide instellingen worden zo groot dat ze een risico inhouden voor de stabiliteit van het financieel systeem, zegt Fed-voorzitter Alan Greenspan.

Blz. 17