BRUSSEL - Ryanair vliegt vanaf 29 april niet langer naar Londen vanuit Charleroi. De lagekostenluchtvaartmaatschappij wijt het stopzetten van de verbinding aan de veroordeling door de Europese Commissie begin deze maand.

De route naar Londen is vrij belangrijk voor de luchthaven van Charleroi. Dagelijks vertrekken vanuit Charleroi 8 vluchten naar de Britse hoofdstad, goed voor 360.000 passagiers op jaarbasis.

Met het stopzetten van die vluchten verliest de luchthaven in een klap twintig procent van het aantal passagiers en tien procent van het aantal vluchten. Het afgelopen jaar stapten in Brussels South Charleroi Airport (BSCA), zoals de luchthaven officieel heet, 1,8 miljoen reizigers op het vliegtuig. Ryanair vloog in april 2001 voor het eerst vanuit Charleroi naar Londen.

Ryanair stopt met de vluchten naar Londen als gevolg van de veroordeling door de Europese Commissie begin deze maand. De Commissie oordeelde dat Ryanair onwettelijke overheidssteun kreeg en een deel daarvan moet terugbetalen. ,,De vluchten op deze route waren het goedkoopst en het was niet mogelijk om die prijzen te handhaven na de beslissing van de Europese Commissie'', zei Ryanair-topman Michael O'Leary gisteren. O'Leary heeft altijd gezegd dat een prijsverhoging voor hem geen optie is. De vrijgekomen vliegtuigen zullen voortaan ingezet worden op goedkopere privéluchthavens zoals London Stansted, Glasgow Prestwick, Stockholm Skavsta en London Luton.

De topman dreigt er bovendien mee nog andere routes te schrappen als de gesprekken met het Waalse Gewest niets opleveren. Ryanair gaat met het Waalse Gewest kijken welke maatregelen wel nog kunnen om de kostenbasis op het huidige niveau te houden.

Eerder besliste Ryanair al om zijn vluchten vanuit Oostende naar Londen te schrappen wegen een gebrek aan succes. De luchtvaartmaatschappij vloog slechts zeven maanden tussen die twee steden.