BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) - De Vlaming heeft nog steeds een baksteen in zijn maag, maar hij heeft zijn bouwambities wel bijgesteld. Zo werden er vorig jaar meer bouwvergunningen uitgereikt voor renovaties en voor appartementen dan voor nieuwbouwhuizen, blijkt uit cijfers van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), die werden voorgesteld naar aanleiding van de opening van Batibouw.

Volgens de VCB werden vorig jaar in Vlaanderen 20.500 vergunningen uitgereikt voor verbouwingen, een absoluut record. Voor nieuwbouwhuizen werden 14.500 vergunningen uitgereikt, voor appartementen 15.500.

De verklaring voor deze trend ligt uiteraard voor een groot stuk bij de steeds stijgende grondprijzen. Maar de VCB wijst er ook op dat de gezinnen steeds kleiner worden.

Uit een enquête van de VCB bij kandidaat-bouwers blijkt bovendien dat die trend zich zal voortzetten. De respondenten klagen minder dan vroeger over het gebrek aan bouwgronden. De helft van de bouwgronden kost tussen de 25.000 en 75.000 euro. Daarbij komt nog eens een gemiddelde bouwprijs van 100.000 tot 150.000 euro voor een nieuwe woning. Een nieuw huis bouwen kost dus gemiddeld van 125.000 tot 225.000 euro. Dan is men vaak goedkoper af met een renovatie: de aankoopprijs voor een bestaand huis ligt gemiddeld tussen de 75.000 en 150.000 euro.

Dat de ambities zijn bijgesteld, blijkt ook uit het feit dat de helft van de Vlamingen nu kiest voor een halfopen of gesloten bebouwing, terwijl enkele jaren geleden 60 procent nog koos voor open bebouwing.

De meeste respondenten (87 procent) gaat een lening aan om een woning te verwerven. Het geleende bedrag ligt in een derde van de gevallen tussen 100.000 en 150.000 euro.

Bouwen of verbouwen loopt echter niet altijd van een leien dakje. Vaak rijzen er technische conflicten tussen enerzijds de bouwer, en anderzijds de aannemer of de architecht. Om dergelijke conflicten snel en goedkoop te beslechten, werd twee jaar geleden de Verzoeningscommissie Bouw opgericht.

Die blijkt echter nog grotendeels onbekend te zijn. De voorbije twee jaar behandelde ze slechts 107 dossiers, terwijl er elk jaar voor de rechtbanken nog duizenden bouwgeschillen worden uitgevochten. Volgens voorzitter Geert Coene komt dat allicht omdat beide partijen akkoord moeten gaan met een verzoeningsprocedure.

(kdr)