De signalen van een verzwakkende groei in Japan speelden de beurzen in Azië deze week flink parten. De Japanse beurs kende de grootste daling sinds acht jaar. De MSCI Asia-Pacific Index verloor vrijdag nog eens 0,9% tot 93,59 punten.

Europa kon de week op een positieve noot afsluiten, ondanks een stijging van de olieprijs. De belangrijkste pan-Europese indexen boekten ongeveer een half procent winst. BP, Europa's grootste oliemaatschappij, steeg met 0,8% tot 512,5 pence. Total ging 1,1% hoger naar 161,4 euro. De oliesector ging als groep met 0,6% vooruit. Dit jaar is het de op drie na best presterende sector uit de Stoxx 600 index.

De automakers beleefden vrijdag een slechte dag, met een koersval van gemiddeld 0,1%. Renault verloor 1% tot 58,85 euro. De Britse onderdelenfabrikant GKN verloor 1,9% tot 215,75 pence.

De chipsector herstelde zich wat van de recente klappen. ASML Holding werd 1,1% duurder tot 11,87 euro. De Franse elektronicagroep Thomson werd 3,4% duurder tot 19,45 euro.

In Brussel stond de lokale farmaciesector in het middelpunt van de belangstelling, zij het niet op een positieve manier. Omega Pharma kreeg een klap van 13% na de publicatie van een omzet- en winstwaarschuwing op donderdag, tot 33,49 euro. Het kleinere Docpharma verloor dan weer 8,03% tot 31,82 euro in reactie op de zwakker dan verwachte kwartaalcijfers van donderdag, en de melding dat het bedrijf een geplande overname in Zweden weer openbreekt. Docpharma wil over betere voorwaarden onderhandelen voor de aankoop van het bedrijf Paranova Gruppen.

In Amerika bewoog er vrijdagochtend niet zoveel. De auto-onderdelenmaker Delphi liep wel in de kijker met plannen voor een grote herstructurering die wereldwijd duizenden banen zal kosten. Het aandeel verloor 5% tot 8,2 dollar. General Electric steeg met 1,3% tot 36,48 dollar.