Naast Belgacom zijn er nog aanbieders van digitale televisie in ons land. Weliswaar zonder Belgisch voetbal.

Telenet

Het Mechelse kabelbedrijf Telenet plaatst sinds september vorig jaar het digitale signaal gewoon naast het klassieke, analoge aanbod op de kabel. Om de digitale programma's te bekijken moet men enkel een decoder op de televisie aansluiten. Met video on demand , ,,Net Gemist" en de rode knop om mee te doen met spelletjes, trekt Telenet daarbij volop de kaart van de interactiviteit.

De prijs van het digitale aanbod zit verrekend in het kabelabonnement van ongeveer 138 euro. Een decoder kost 199 euro voor het basismodel (de digibox) en 349 euro voor de digicorder, waarmee men programma's kan opnemen en live-televisie kan pauseren. Huren is niet mogelijk. Er is ook een activatiekost van 35 euro. Wie echter zijn moment weet te kiezen kan bij Telenet, net zoals bij Belgacom, regelmatig van ,,gratis"-acties profiteren.

Maar daarmee is het kostenplaatje nog verre van volledig. Ook voor de tv-boeketten en de programma's in het archief moet in de buidel getast worden. Om eenmalig een film of tv-programma op te roepen uit het archief rekent Telenet één tot vijf euro aan. Wie zich abonneert alle mogelijke sport- en filmboeketten (minder kan natuurlijk ook) is nog eens bijna 45 euro per maand kwijt.

Daarbovenop moet ook nog betaald worden voor het optionele Flexview. Met die dienst kan men tv-programma's op de digicorder opnemen door ze in de elektronische programmagids aan te duiden. Men hoeft het toestel dus niet meer te programmeren zoals met een ouderwetse videorecorder. Makkelijk, maar helaas niet gratis: 4,95 euro per maand vraagt Telenet er voor.

Begin mei stond de teller in Mechelen op zo'n 150.000 verkochte digitale decoders. Vier maanden eerder waren dat er ongeveer 86.000. De eerste drie maanden van 2006 lag de gemiddelde inkomst per abonnee op 12,5 euro. Een kwartaal eerder was dat tien euro. Wat digitale televisie betreft, lijkt Telenet het dus beter te doen dat Belgacom.

Interkabel Telenet is niet de enige aanbieder van kabeltelevisie in Vlaanderen. Wie zijn televisiesignaal afneemt van Interkabel, kan ook voor digitale televisie kiezen. Interkabel exploiteert het kabelnetwerk in Limburg en delen van de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen. Samen goed voor 790.000 abonnees, ongeveer een derde van de Vlaamse televisiemarkt.

Interkabel biedt digitale tv aan onder de merknaam In.Di. Het prijzenplaatje is eenvoudiger dan dat van Telenet omdat het bedrijf voorlopig nog geen enkele interactiviteit aanbiedt. Films of programma's opvragen of meedoen met spelletjes is er dus (nog) niet bij.

De decoder kost bij In.Di 99 euro, maar kan ook gehuurd worden voor 4,95 euro per maand. Daarnaast is er een activatiekost van 25 euro. Wie de decoder aansluit, krijgt er naast het basisaanbod van 42 zenders meteen tien bij. Wie daar nog niet genoeg aan heeft, kan voor 9,95 euro per maand er nog eens twintig bovenop doen.

Hoeveel van de 790.000 gezinnen die Interkabel bedient, een digitaal abonnement hebben, is ,,confidentieel".

TV Vlaanderen Een ander alternatief voor digitale televisie is TV Vlaanderen. Zij verdelen sinds enkele maanden het tv-signaal niet via de kabel, maar langs de satelliet. De beeldkwaliteit daarvan is minstens even goed als de kabel, maar het sluit interactieve mogelijkheden wel uit.

Het basisaanbod bestaat uit een dertigtal zenders, waaronder alle Vlaamse openbare en commerciële omroepen. Een abonnement kost 8,95 euro per maand. Er is ook een eenmalige activatiekost van 29,95 euro. Om het signaal van TV Vlaanderen te kunnen oppikken, heb je een satellietschotel en decoder nodig. Het bedrijf zelf heeft een pakket samengesteld van ongeveer 300 euro, maar daar hoeft je je niet aan te houden.

Bovenop de dertig zenders in het pakket van TV Vlaanderen kan je met de satellietschotel ook nog een vierhonderdtal extra, gratis zenders uit de lucht plukken. Daar zitten onder meer de sportzender Eurosport, de Italiaanse Rai en het cultuurstation Arte bij, maar ook exotischer tv-voer zoals Real Madrid TV, Al-Jazeera en Cubavision.

Ook bij TV Vlaanderen willen ze voorlopig nog niet kwijt hoeveel abonnees ze hebben, maar het heet dat men ,,zeer tevreden" is over de start.

(fpe)