BRUSSEL - De ,,privatiseringscommissie'' van de Gimv, bijgestaan door Bank Degroof, startte de tweede ronde voor de privatisering. De overheid mikt op een plaatsing in de markt van 30 tot 35% of een opbrengst van ruim 300 miljoen euro. Volgende week vrijdag is een nieuwe vervaldag voor de verkoop.

De adviseurs van de Vlaamse regering hebben zoals verwacht de verdere privatisering van de Gimv vernauwd tot één spoor: een plaatsing van de aandelen in de markt. Daartoe hebben ze een nieuwe marktbevraging gelanceerd, deze keer uitsluitend gericht op het selecteren van één zakenbankier (of een consortium ervan) die de verkoop toevertrouwd krijgt.

In deze fase zijn twee conclusies getrokken: geen verkoop van de Gimv aan een grotere concurrent (zoals AvH of Fortis Private Equity) en geen plaatsing in de markt van 45% van de aandelen maar van 30 à 35%. Dat betekent dat de PMV-holding, een instrument van de Vlaamse overheid, afstevent op een verkoopopbrengst van naar schatting 300 miljoen euro. De overheid heeft nu een belang van 70% in de Gimv en kan dit afbouwen tot maximaal 25%.

De inkoop van 10% van de eigen aandelen van de Gimv is niet gekoppeld aan de plaatsing. De mogelijkheid om eigen aandelen in te kopen, mag niet zomaar gebruikt worden om één specifieke partij uit te kopen, heet het. Dat sluit niet uit dat de Gimv later nog altijd aandelen kan inkopen.

De zakenbankiers moeten uiterlijk volgende week vrijdag een reeks vragen beantwoorden over de beoogde aandelenverkoop. De adviseurs van de overheid gaan op basis van die bevraging die bankiers de opdracht toevertrouwen van wie ze verwachten dat ze de plaatsing het best in de markt kunnen verzorgen tegen de beste prijs.

De aanhoudend hoge koers van de Gimv begint alvast tussenpersonen zenuwachtig te maken. ,,Normaal zakt de koers als er zo'n groot pakket boven de markt hangt, maar de Gimv blijft rond het niveau van 40 euro hangen, het hoogste in lange tijd. Dat is niet te begrijpen'', zei een financiële specialist. Opvallend is dat er de afgelopen dagen regelmatig ook grote volumes genoteerd werden in het aandeel.

Alle Belgische banken hebben zich kandidaat gesteld om de overheidsaandelen te plaatsen. Het gaat om een van de grootste verrichtingen op Belgische beursgenoteerde aandelen van de eerste jaarhelft. Ook Londense en Amerikaanse zakenbanken dingen mee naar de opdracht. Verwacht wordt dat de effectieve plaatsing nu met rasse schreden nadert. De banken zijn al bezig met de voorbereiding van de marketing ervan.

(pdd)