Een Amerikaanse vrouw betaalde vijftigduizend dollar (37.400 euro) om haar zeventien jaar oude kat na zijn dood te laten klonen. Ze heeft dus nu een genetisch identieke kat. "Hij is identiek. Zijn persoonlijkheid is hetzelfde", zei de vrouw Julie over haar Little Nicky, die nu negen weken oud is. De vrouw wilde wel met het beestje op de foto, maar wilde dat haar achternaam en haar woonplaats in Texas onvermeld bleven, om niet het mikpunt te worden van groepen die zich tegen klonen verzetten.

Die kritiek is er intussen wel degelijk. "Het is moreel problematisch en enigszins laakbaar", zegt David Magnus, codirecteur van het Centrum voor biomedische ethiek aan de Stanford-universiteit. "Voor vijftigduizend dollar had ze heel veel zwerfkatten kunnen opnemen." Wetenschappers waarschuwen ook dat gekloonde dieren meer gezondheidsproblemen hebben dan hun traditioneel verwekte soortgenoten en dat klonen een nog erg onzekere techniek is. Wat veel mensen zich ook niet realiseren, is dat de gekloonde kat niet dezelfde is als de originele kat, zegt Bonnie Beaver, voorzitter van het Amerikaanse genootschap van dierenartsen. "Hij heeft een andere persoonlijkheid, hij heeft andere levenservaringen. De mensen willen Pluisje, maar het is Pluisje niet."

Genetic Savings and Cloan heeft nu minstens vijf gekloonde katten voortgebracht. Little Nicky was de eerste kat die 'op bestelling' werd gekloond, er zijn er nog vijf in aantocht. Tegen het einde van volgend jaar hoopt het bedrijf er vijftig te hebben voortgebracht. In mei hoopt het bedrijf de eerste gekloonde hond te kunnen produceren, een nog veel lucratievere markt.