BRUSSEL - Hoofdredacteur Marc Van Cauteren en algemeen directeur Hans Maertens verlaten eind januari zakenkrant De Tijd. Dat meldt de webredactie van het weekblad Trends maandag.

Frederik Delaplace neemt de plaats in van Van Cauteren. Het takenpakket van Hans Maertens wordt overgenomen door Dirk Velghe en Geert Wellens.

Uitgeversbedrijf Tijd, dat de krant De Tijd bezit, werd enkele maanden geleden overgenomen door De Persgroep en Rossel, die ook de Franstalige zakenkrant L’Echo in hun portefeuille hebben. Beide kranten worden ondergebracht in de holding Mediafin. De twee redacties verhuizen dit jaar naar hetzelfde gebouw in Brussel.

,,Het is de bedoeling om in de nieuwe Mediafin-structuur nieuwe journalistieke ideeën uit te werken. Met beide redacties, samen met L’Echo, willen we veel sneller op de actualiteit reageren. We willen met gsm-diensten en onze websites veel alerter reageren'', stelt Delaplace op de Trends-site.

Het project staat los van de herpositionering en de herstructurering die de krant eerder al doorvoerde. De dalende leescijfers en het ontslag van een aantal journalisten heeft volgens de kersverse hoofdredacteur met de operatie niets te maken. ,,We zetten geen stap terug in ons beleid. Integendeel, we willen ons lezerspubliek, de beslissingennemers en de beleggers, veel meer op hun wenken bedienen''. De wissel heeft eind januari plaats.

Hans Maertens bevestigt aan Belga zijn vertrek. ,,We gaan in onderling overleg uiteen'', luidt het. Maertens acht het beter het nieuwe managementteam de ruimte te laten die nodig is om hun beleid te ontwikkelen. Zijn taken worden overgenomen door Dirk Velghe, de gedelegeerd-bestuurder van Mediafin, en door Geert Wellens, uitgever van de economische magazines bij Roularta. Ook Marc Van Cauteren bevestigt het bericht, maar wil geen commentaar kwijt.