BRUSSEL - De Amerikaanse president George W. Bush wil dat paus Johannes Paulus II de bisschoppen en priesters in de Verenigde Staten aanspoort om zich uit te spreken over diverse onderwerpen. Dat zou een steun zijn in de felle verkiezingsstrijd die in november beslecht wordt.

Zowel de Washington Post als The National Catholic Reporter meldt dat Bush het Vaticaan zou hebben gevraagd om agressiever te zijn in de strijd rond het homohuwelijk en abortus. Dat zijn belangrijke thema's voor de presidentsverkiezingen.

,,Niet alle Amerikaanse bisschoppen zijn met mij'', zou Bush tijdens zijn bezoek van 4 juni hebben gezegd tegen kardinaal Sodano, de staatssecretaris van het Vaticaan. Ook zou de president graag zien dat priesters zich sterk maken voor een amendement in de grondwet dat het homohuwelijk verbiedt. Sodano zou niet op het verzoek zijn ingegaan.

Barry Lynn, directeur van Verenigde Amerikanen voor de Scheiding van Kerk en Staat, noemde het ,,niet eerder vertoond dat een president hulp vraagt van het Vaticaan om herkozen te worden, en dat is precies wat dit is''.

Mgr. Lorenzo Albacete, die vertaler was in het Vaticaan, is niet verbaasd. ,,Dat is waarom ze naar het Vaticaan gaan. Het is niet een daad van devotie. Het is iets politieks.''