LEUVEN - Als SP.A-Spirit en Groen! een kartel hadden gevormd bij de voorbije verkiezingen voor het Vlaams parlement, dan hadden ze 35 zetels gehaald en daarmee de grootste partij geworden. Dat blijkt uit berekeningen door Jo Noppen, onderzoeker aan de afdeling politologie van de K.U.Leuven.

Bij deze verkiezingen haalde SP.A-Spirit 25 zetels in het Vlaamse parlement en Groen! 6. In kartel hadden ze er echter 35 behaald. Het progressief kartel zou in dat geval 3 zetels hebben afgesnoept van de CD&V-N-VA in de provincies Antwerpen, Limburg en Oost-Vlaanderen en 1 van het Vlaams Blok in Brussel.

In de hypothese van een SP.A-Spirit-Groen!-kartel zou de actuele patstelling inzake coalitievorming echter niet ingrijpend gewijzigd zijn. Ook dan zou een tweepartijencoalitie zonder het Blok niet mogelijk zijn geweest, en zou dus enkel een coalitie tussen rooms-rood-groen mogelijk geweest zijn of een klassieke tripartite. Dat laatste zou echter een coalitie betekend hebben van alle democratische partijen.