BRUSSEL - Het partijbestuur van Groen! adviseert de politieke raad van de partij om tijdens de volgende regeerperiode deel te laten uitmaken van de oppositie. Dat zegt partijvoorzitster Vera Dua. Als de politieke raad morgenavond het advies volgt, is alleen een klassieke tripartite van CD&V, SP.A en VLD mogelijk.

Na de zware nederlaag bij de federale verkiezingen van vorig jaar staat de partij er weer, maar Dua vindt dat ze toch enige bescheidenheid aan de dag moet leggen. Het partijbestuur wil daarom de komende vijf jaar op een contructieve manier oppositie voeren, zo luidt het bij Groen!

Als de politieke raad van Groen! morgenavond het voorstel van het partijbestuur volgt, beperkt dat de speelruimte van informateur Yves Leterme aanzienlijk.

Op basis van de verkiezingsuitslag van zondag en gezien de weigering van CD&V om met het Vlaams Blok samen te werken, zijn er maar drie mogelijke coalitieformules: een klassieke tripartite tussen de drie grote politieke partijen (CD&V-N-VA, SP.A-Spirit en VLD-Vivant), een rooms-rood-groene en een rooms-blauw-groene coalitie. Als Groen! weigert deel uit te maken van een volgende Vlaamse regering is alleen een klassieke tripartite nog mogelijk.