BRUSSEL - De koers van het Gentse biotechbedrijf Innogenetics is gisteren gekelderd. Het aandeel verloor tijdens de eerste beursuren meer dan dertig procent van zijn waarde. Bovendien ging dit gepaard met grote verhandelde volumes.

De mededeling dat het vaccin tegen chronische hepatitis C vijftien maanden langer uitgetest moet worden, omdat er geen statistisch significant verschil is tussen een patiënt die behandeld wordt met het vaccin en een zieke die een placebo kreeg toegediend, ligt de beleggers zeer zwaar op de maag. Een uur na de opening van de beurs was het aandeel al ruim 30 procent of 4,1 euro kwijtgeraakt. Met 8,87 euro werd het laagste peil sinds april 2003 bereikt. In de namiddag schommelde de koers rond 9,6 euro.

Woensdag sprak de voorzitter van Innogenetics, Rudy Mariën, na de persbriefing nog de hoopt uit dat de beleggers ,,het hoofd koel'' zouden houden. Die hoop werd niet bewaarheid. Hij had in stilte gehoopt dat de analisten een genuanceerd oordeel zouden vellen over de verlenging van de ziekenhuisproeven voor het hepatitis C-vaccin.

Maar dat bleek een vergeefse hoop. ING-analist Richard Parkes waarschuwde zelfs dat Innogenetics de mogelijke lancering van het vaccin te rooskleurig voorstelde door het jaar 2010 naar voren te schuiven. Parkes verwacht dat het eerder 2012 wordt. Analist Christophe Van Vaeck van KBC Securities verlaagde op zijn beurt het koersdoel van het Gentse biotechbedrijf met maar liefst 4 euro tot 13 euro. Hij wees onder meer op het uitstel van omzet en de toename van het risicoprofiel van het bedrijf. Jean-France Ponte van Bank Degroof zei zelfs dat het vertrouwen in de toekomst van het vaccin serieus ondermijnd is. De drie analisten verlaagden ook hun advies voor het aandeel. Alle koopadviezen werden geschrapt.

(pse)