De Antwerpse politie heeft gistermiddag een 35-jarige Romazigeuner neergeschoten omdat hij agenten bedreigde met een machete. De man overleed later aan zijn verwondingen.

Het drama gebeurde zaterdagmiddag in een woonwagenkamp in Wilrijk (op de grens met Hoboken). De politie kreeg omstreeks 12.30 uur een oproep omdat op het kamp iemand in het wilde weg om zich heen aan het schieten was. Toen een patrouille ter plaatse kwam, kregen ze de verdachte meteen in het oog. Hij was gewapend met een machete en bedreigde de agenten.

'Die maanden de man meermaals aan om het mes neer te leggen, maar dat weigerde hij', zegt parketwoordvoerder Paul Van Tigchelt. 'De agenten weken achteruit, maar kwamen aan de rand van een gracht te staan. Omdat de verdachte bleef dreigen met het mes, hebben ze hem in de buik geschoten.'

De 35-jarige man werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis, maar daar overleed hij omstreeks 15 uur aan zijn verwondingen.

Over zijn toeren

Na het incident kwamen het parket en een onderzoeksrechter ter plaatse om de omstandigheden van de schietpartij te onderzoeken. In het woonwagenkamp werden nog een karabijn, een riotgun en kogelinslagen aangetroffen, wat erop kan wijzen dat de verdachte inderdaad om zich heen heeft geschoten.

In het zigeunerdorp laaiden de gemoederen intussen hoog op. Maar veel commentaar wilden ze niet kwijt. 'Je moet bij de politie zijn voor uitleg, zij hebben hem neergeschoten als een hond, voor de ogen van zijn vrouw en kinderen. En waarom? Gewoon omdat hij wat over zijn toeren was.'

Volgens de bewoners laat de man een vrouw en vijf kinderen achter. 'Hij woonde hier niet eens', reageert een neef. 'Hij kwam uit Frankrijk en was hier met zijn gezin op bezoek. Hij had woorden met zijn vrouw en dat liep wat uit de hand. Maar er was geen reden om op hem te schieten.'

Het Antwerpse parket zal het incident onderzoeken. Toch benadrukt de parketwoordvoerder dat de verdachte wapengevaarlijk was en dat de politie in dergelijke gevallen gemachtigd is om te schieten.