Jacobs geeft leiding UCB door aan Doliveux
Baron Georges Jacobs. Foto: © Photo News
BRUSSEL - De 64-jarige Georges Jacobs geeft op 1 januari de dagelijkse leiding van de Belgische chemie- en farmagroep UCB door aan Roch Doliveux. Baron Jacobs ruilt na zeventien jaar zijn functie als voorzitter van het uitvoerend comité voor die van voorzitter van de raad van bestuur.

Onder Georges Jacobs is UCB van een klassiek, familiaal gecontroleerd chemiebedrijf uitgegroeid tot een wereldspeler in de biofarma-industrie. In het voorjaar legde UCB, dat op Euronext in Brussel genoteerd is en vorig jaar goed was voor een omzet van 3 miljard euro en een netto-resultaat van 340 miljoen euro, nog 2,2 miljard euro op tafel voor de overname van het Britse biotechbedrijf Celltech. De opvolger van Jacobs is niet toevallig afkomstig uit de farmadivisie van UCB.

Nu de overname van Celltech is afgerond, kan Jacobs het naar eigen zeggen ,,met een gerust gemoed'' kalmer aan gaan doen. Hij geeft in januari de dagelijkse leiding van de UCB-groep door aan Roch Doliveux, die nu vice-voorzitter is van het uitvoerend comité en CEO van UCB Pharma. Toch verdwijnt Jacobs niet helemaal uit beeld. Hij wordt voorzitter van de raad van bestuur. Hij vervangt gewezen minister Mark Eyskens, die de leeftijdslimiet bereikt heeft. Ook bij Delhaize wordt hij voorzitter van de raad van bestuur.

Jacobs was niet alleen jarenlang de sterke man bij UCB, maar speelde ook jarenlang een prominente rol in het sociaal-economisch overleg in België. Van 1993 tot 1996 was hij voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen. Hij werd door het Hof voor zijn inspanningen beloond met de titel van baron. Nadien zou hij nog voorzitter worden van de Europese werkgeverskoepelfederatie Unice.

(jir/pse)