Het Belgische bedrijf Materialise uit Leuven heeft een patentklacht ingediend tegen het Zweedse dentale technologiebedrijf Nobel Biocare, zo maakte het vrijdag bekend. Materialise heeft Nobel Biocare aangeklaagd voor het kopiëren van een methode voor het maken van zogenaamde dentale boorgeleiders.

Het Zweedse Nobel Biocare wordt beschuldigd van plagiaat van een systeem dat door Materialise is ontwikkeld. Het Belgische bedrijf wijst erop dat het zijn dentaal geleidingssysteem al in 1999 lanceerde onder de merknaam SurgiGuide.

Nobel Biocare introduceerde zijn NobelGuide-systeem pas in 2005.

,,We zouden liever niet tot een rechtszaak overgaan, maar we moeten onze intellectuele eigendom en gepatenteerde technologie beschermen, waar die aangevallen worden'', aldus de gedelegeerd bestuurder van Materialise, Wilfried Vancraen.

Toen de Zweedse marktleider in 2005 zijn NobelGuide-systeem kenbaar maakte aan het grote publiek, besloot Materialise juridische stappen te ondernemen. Dentale boorgeleiders maken de brug tussen de chirurgische implantaat planning en de eigenlijke operatie.

Materialise ontstond in 1990 als en spin off van de KU Leuven.

(belga)