Frankrijk haalt de eindzeges op Parijs-Dakar
Cyril Despres Foto: ap
DAKAR - De Franse motorrijder Cyril Despres heeft Parijs-Dakar gewonnen bij de motoren. Bij de wagens ging de eindzege eveneens naar Frankrijk. Stéphane Peterhansel haalde zijn achtste overwinning binnen.

Bij de motoren kwam de ontknoping van de zestiende en laatste etappe er na een special van 31 km aan het Lac Rose in Dakar. Despres, die twee specials won, gaat de Spanjaard Marc Coma en de Zuid-Afrikaan Alfie Cox vooraf. Alledrie rijden ze op een KTM. Voor de bijna 31-jarige Despres was het de zesde keer dat hij meereeed in Parijs-Dakar. In 2003 finishte hij al eens als tweede, vorig jaar was hij derde. Voor de Oostenrijkse renstal KTM is het de vijfde opeenvolgende eindzege in de beruchte woestijnrally.

De laatste dagzege was voor de Amerikaan Kellon Walch (KTM), die in 17:17 de 31 km het snelst aflegde. Op 52 seconden finishte de Spanjaard Isidre Esteve Pujol (KTM) als tweede, de Nederlander Eric Verhoef (KTM) was derde op 55 seconden.

Cyril Despres kwam als zestiende door de finish op 2:38 van Walch. Hij haalt het in de eindstand met 9:17 op Coma en 11:29 op Cox. .

Stéphane Peterhansel haalt achtste zege binnen

Ook bij de auto's ging de eindzzge naar een Fransman. Stéphane Peterhansel (Mitsubishi) won voor het tweede jaar op rij. Na afloop van de zestiende en laatste special, over 31 km om en rond de Senegalese hoofdstad Dakar, hield hij in de eindstand zijn landgenoot Luc Alphand (Mitsubishi/op 27:14) en de Duitse Jutta Kleindschmidt (Volkswagen/op 3u22:00) achter zich.

De dagzege was voor de Fransman Bruno Saby (Volkswagen), die 20 seconden overschot had op zijn landgenoot Thierry Magnaldi (Honda). De Fin Ari Vatanen (Nissan) was derde op 57 seconden. Peterhansel finishte als elfde op 3:09 van Saby.

De 39-jarige Peterhansel won in de editie 2005 vier specials. De zesvoudige winnaar bij de motoren (1991, 1992, 1993, 1995, 1997 en 1998) brengt zijn recordaantal overwinningen zo op acht.

De Japanse renstal Mitsubishi behaalde in 27 edities zijn tiende succes, een absoluut record bij de vierwielers. Het is het vijfde opeenvolgende jaar dat de Japanse wagen het pleit in zijn voordeel beslecht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in