Belgisch identificatieteam teruggekeerd van rampgebied
BRUSSEL - Het Belgische DVI-team dat de voorbije twee weken intensief heeft meegewerkt aan de identificatie van slachtoffers van de vloedgolf in Thailand, is gisteravond teruggekeerd naar België. De vijftien medewerkers toonden zich sterk onder de indruk.
,,De meest extreme situatie die ik totnogtoe heb meegemaakt", zegt wetsgeneesheer Jan Desmet. "Alles was extreem. Toen we aankwamen waren er meer dan 4.000 lichamen. Daarnaast was er de staat van de lichamen, de enorme schade en de extreme hitte, met temperaturen van 30 tot 35 graden.''. Tanddeskundige Eddy De Valck, die al jarenlange bezig is met onderzoek bij rampen heeft, bevestigt: "Dit was een situatie buiten alle proporties". "Het is gewoon een overrompelende ervaring''.

De Belgische ploeg heeft in het Thaise Khao Lak dagelijks dertig à veertig slachtoffers van de natuurramp kunnen onderzoeken. In totaal werden in het gebied dagelijks, in samenwerking met de buitenlandse DVI-teams, tussen de honderd en tweehonderd lichamen onderzocht.

Het DVI-team dat zaterdag is geland in Brussel, is dit weekend afgelost door een tweede team van negen mensen. De meeste leden van het eerste team zijn opgelucht dat ze afgelost worden. "Twee weken is echt het maximum in die omstandigheden", aldus De Valck.

De aardbeving van 26 december heeft in totaal meer dan 160.000 slachtoffers gemaakt, onder wie zes Belgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in