Karel De Gucht minister Buitenlandse Zaken (update)
BRUSSEL - Deze namiddag is er een akkoord bereikt over een herschikking van de federale regering na het vertrek van Louis Michel naar de Europese Commissie en van een aantal andere ministers naar de gewest- of gemeenschapsregeringen. Opmerkelijkste wissel is die van VLD-voorzitter Karel De Gucht, die de portefeuille van Buitenlandse Zaken overneemt. Bart Somers volgt De Gucht op als VLD-voorzitter.

Senaatsvoorzitter Armand De Decker krijgt Ontwikkelingshulp en Gisèle Mandeila (FDF) wordt staatssecretaris voor het Gezin. Didier Reynders (MR) neemt de functie van vice-premier en minister van Institutionele Hervormingen over van zijn partijgenoot Louis Michel.Freya Van den Bossche (SP.A) wordt minister van Werk, Renaat Landuyt (SP.A) krijgt Mobiliteit en Bruno Tobback (SP.A) Milieu. Els Van Weert (Spirit) wordt staatssecretaris van Administratieve Vereenvoudiging, Christian Dupont (PS) minister van Ambtenarenzaken en Sociale Integratie en Didier Donfut (PS) staatssecretaris voor Europese Zaken.

Bart Somers neemt het voorzitterschap van de VLD over nu Karel De Gucht deel gaat uitmaken van de federale regering. Somers stapt niet in de nieuwe Vlaamse regering en wordt weer burgemeester van Mechelen. Dat zegt de woordvoerder van Somers. Het is de bedoeling dat Somers maandag op het VLD-partijbureau wordt aangesteld als partijvoorzitter ad interim. Hij zal het mandaat van De Gucht tot de volgende voorzittersverkiezingen overnemen, maar het is de bedoeling dat Somers ook daarna voorzitter van de VLD blijft. Hij zal zich alleszins kandidaat stellen, aldus zijn woordvoerder. Somers, uittredend minister-president, gaat geen deel uitmaken van de nieuwe Vlaamse regering. Zeker is dat huidig federaal minister Fientje Moerman overstapt naar de Vlaamse regering en daar vice-minister-president voor de VLD wordt. Ook Dirk Van Mechelen wordt namens de VLD Vlaams minister.

Premier Guy Verhofstadt gaat zondagavond om 20.30 uur op audiëntie bij de Koning. Daarna volgt een mededeling van het Paleis, zo meldt de woordvoerder van de eerste minister.Nadien volgt nog een mededeling van de premier over de voordracht van de Belgische kandidaat voor de Europese Commissie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in