KAIRO - De Iraakse premier Iyad Allawi heeft het verbod op de publicatie van de krant Al-Hawza al-Natiqa van de radicale sjiitische leider Muqtada al-Sadr opgeheven. Dat meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

De beslissing van Allawi zou gebaseerd zijn op zijn een ,,absolute geloof in de persvrijheid'', aldus al-Jazeera. Medewerkers van de premier benadrukken in een mededeling dat Allawi de voltallige bevolking de kans wil geven om deel te nemen aan ,,de mars naar de vrijheid, de democratie, de veiligheid en de welvaart''.

Volgens Ali al-Yasseri, de verantwoordelijke uitgever van de krant, ijverden de verantwoordelijken van al-Hawza al-Natiqa al enkele dagen om het werk terug op te nemen. Ze startten onder meer een petitie.

Het gewezen hoofd van de coalitietroepen in Irak, Paul Bremer, vaardigde in maart een verbod uit op Al-Hawza al-Natiqa. Hij beschuldigde de medewerkers van de krant ervan de lezers aan te zetten tot geweld. Zijn beslissing ontlokte woedende reacties bij de volgelingen van Al-Sadr. Tussen hen en de Amerikaanse troepen braken hevige gevechten uit. Daarbij vielen vele doden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in