Vrees voor 80 Belgische doden
BRUSSEL - Er wordt steeds meer gevreesd voor het leven van de 74 vermiste Belgen in Zuidoost-Azië. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht maakte zich vanmiddag grote zorgen. Vanmorgen is een zesde Belg overleden na de vloedgolven vorige zondag. Hij stierf in een ziekenhuis in Bangkok aan zijn verwondingen.

Het zesde slachtoffer is een man uit Antwerpen die in een ziekenhuis in Bangkok is bezweken aan zijn verwondingen, in het bijzijn van familie. De man was vader van een baby van twee maanden oud. Die baby werd eerder al dood teruggevonden.

Wellicht tachtig slachtoffers

,,Wellicht hebben we te maken met het verlies van tachtig slachtoffers, wat een bijzonder zware tol is'', heeft De Gucht zondagmiddag gezegd. Hij drukte namens de Belgische regering zijn medeleven uit aan de families van de dode en van de vermiste Belgen.

Bij de behandeling van die dossiers hanteert Buitenlandse Zaken een vrij complex systeem met verschillende gradaties van ,,onrustwekkend''. Zo zijn er op dit moment 74 dossiers van zeer onrustwekkende verdwijningen, in de meest getroffen gebieden van Thailand, de Maldiven en Sri Lanka. ,,We kunnen met een zeer grote graad van waarschijnlijkheid stellen dat die personen niet meer in leven zijn'', vertelde De Gucht. Er is echter nog geen concreet bewijs van hun overlijden.

Daarnaast zijn er nog 58 Belgen in Thailand en 4 in Sri Lanka vermist. Hun verdwijning wordt voorlopig nog niet als ,,zeer onrustwekkend'' beschouwd. Buitenlandse Zaken werkt verder aan die dossiers en probeert verdere gegevens over die mensen te verzamelen.

Een andere groep bestaat uit Belgen die zich vermoedelijk in de ruimere regio’s van de getroffen gebieden bevonden en die nog niet gelokaliseerd zijn. Die categorie telt 319 Belgen in Thailand, maar niet in de omgeving van Phuket, 17 in Sri Lanka, 12 op de Malediven, 69 in India, 16 in Indonesië. "Voor die personen is er niet direct reden om ongerust te zijn", stelde De Gucht.

De families van deze mensen krijgen binnenkort bezoek van mensen van het Rode Kruis en van een identificatieteam. Dat gaat proberen om dna-stalen te verzamelen die dan kunnen worden met de stalen van de stoffelijke overschotten in de getroffen regio.

Twintig gewonden

,,Er zijn op dit ogenblik al een twintigtal Belgische gewonden gerepatrieerd. Verder verblijven er nog twee Belgen in een Thais ziekenhuis, en een in een ziekenhuis in Sri Lanka'', liet De Gucht nog weten.

Gerepatrieerde Europeanen geland

Vanochtend is op de militaire luchthaven van Melsbroek een Airbus van het Belgische leger geland die uit Phuket kwam. Aan boord bevonden zich geëvacueerde Europeanen. Het gaat om elf Belgen, een Spanjaard, een Fransman, een Italiaan en zes Nederlanders. Ook dokter Luc Beaucourt was aan boord, samen met zes andere mensen van zijn medisch team.

Zes van de reizigers die aankwamen op Melsbroek zijn licht gewond. Alle inzittenden werden op de luchthaven opgewacht door delegaties van hun respectievelijke ambassades en door een tiental medische en een tiental psychologische hulpverleners van het Rode Kruis.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig