BRUSSEL - De Europese Commissie zal onder druk van de lidstaten het stabiliteitspact minder strak toepassen. De nieuwe commissaris voor Economie en Financiën, Joaquin Almunia, heeft gisteren nieuwe regels aangekondigd.

Het zat er al een hele tijd aan te komen, omdat enkele grote lidstaten er nu al drie jaar niet in slagen om een begroting op te maken met een tekort dat onder de 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) blijft. Dat is de limiet die opgelegd wordt door het Verdrag van Maastricht en door de regels van het stabiliteits- en groeipact dat de lidstaten in 1997 hebben afgesloten over de concrete toepassing en interpretatie van die regel.

Tot nu toe heeft de Commissie die regels, met steun van de Europese Centrale Bank, strak geïnterpreteerd. Een regering die de limiet overschreed, wilde ze maatregelen opleggen. Maar de lidstaten wezen dat af. Ze willen dat de Commissie rekening houdt met de tegenvallende groei.

Almunia gaf gisteren toe dat de Commissie wellicht te streng was geweest de jongste jaren en de regels flexibeler moet toepassen. Ze zal rekening houden met de concrete situatie van het land en met periodes van slechte groei. Bij betere groei zullen de regeringen voor overschotten moeten zorgen. De Commissie zal ook strenger optreden tegen regeringen die een te hoge schuld hebben.

(bb)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig