BRUSSEL - De volgende vijf jaar volstaat, dankzij de investeringsgolf van de voorbije jaren, de bijkomende olieproductie ruimschoots om wereldwijd de verwachte stijging van het olieverbruik op te vangen. Dat zegt de hoofdeconoom van de oliemaatschappij BP, Peter Davies. Alleen politieke onrust in het Midden-Oosten kan ertoe leiden dat een deel van die olie niet opgepompt wordt, voegde hij eraan toe. Davies trok gisteren in Brussel, bij de voorstelling van het BP-energiejaarboek ook verbaal van leer tegen het oliedoemdenken.

Volgens Davies tonen de meest recente statistieken over de reserves, de productie en het verbruik aan dat er geen reden is voor pessimisme. De BP-econoom stelt dat het stijgende verbruik meer dan gecompenseerd wordt door de ontdekking van nieuwe olievelden en de toename van de productie. De BP Statistical Review of World Energy 2004 levert op het eerste zicht nochtans niet het doorslaggevende bewijs. Er werd in 2003 wel 3,8 procent meer olie opgepompt tegenover 2002 terwijl het verbruik met 2,1 procent steeg. Maar de beschikbare oliereserves groeiden in 2003 slechts met 0,1 procent vergeleken met 2002.

Het plaatje van de oliereserves is veel rooskleuriger, stelt Peter Davies. BP heeft immers de beschikbare olievoorraden herrekend, omdat de voorraden van verscheidene landen de voorbije jaren zwaar onderschat werden. Het resultaat is dat de stand van de oliereserves anno 2002 opgetrokken wordt met bijna 10 procent van 1,047 miljard vaten naar 1,147 miljard vaten.

Vooral de reserves van Canada, Rusland, Iran en Afrika zijn opgewaardeerd. De Canadese reserve - vooral oliezand - werd bijna verdrievoudigd van 6,5 miljoen naar 17,6 miljoen vaten, Rusland stijgt van 60 naar 67 miljoen vaten, de reserves van Iran worden met 44 procent opgetrokken van 89,7 miljoen naar 130 miljoen vaten en de Afrikaanse voorraden worden nu voor 2002 31 procent hoger geschat op bijna 102 miljoen vaten.

De huidige bewezen oliereserve volstaat om 41 jaar aan het huidige verbruiksritme vol te houden. En opnieuw greep de hoofdeconoom van BP de kans om de oliepessimisten lik op stuk te geven. Hij wees erop dat twintig jaar geleden de stand van de reserves maar voor 29 jaar olie garandeerde. ,,Alhoewel tachtig procent van die toenmalige reserves al opgepompt en verbruikt zijn, volstaan de reserves anno 2003 om het verbruik 41 jaar vol te houden''. Dat is volgens Peter Davis van BP te danken aan de stelselmatige technologische vooruitgang en de daarbij horende daling van de exploratie- en productiekosten.

Maar Davis kon er ook niet omheen dat de wereld in 2003 en de eerste helft van dit jaar geconfronteerd wordt met een voortdurende stijging van de olieprijs. Volgens hem heeft dat alles te maken met de stelselmatige verlaging van de olieproductie door het Opec-kartel in 2002 en begin 2003. De productie volstond niet om de versnelling van het olieverbruik in Azië op te vangen. Davis wijst er verder op dat de politieke onrust in het Midden-Oosten en de herontdekking van de grondstoffenmarkten door de beleggers de hausse van de ruwe olieprijs in de hand heeft gewerkt.

(pse)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig