BRUSSEL - De directie van Volkswagen Vorst gaat vandaag opnieuw op de hoofdzetel in Wolfsburg het behoud van de bijna 6.000 personeelsleden bepleiten. Duisburg wil dat de fabriek terugvalt van 17,5 naar 15 ploegen.

De Volkswagen-vestiging in Vorst vecht volop voor het behoud van haar bijna 6.000 werknemers. Dit jaar rollen in de vestiging 42.000 wagens minder van de band dan oorspronkelijk geraamd. De groepsdirectie had vorige week nog geopperd dat de opheffing van de weekendploeg - goed voor 600 werknemers - een oplossing zou bieden om de productievermindering op te vangen.

Maar de directie in Vorst wil daar niet van weten omdat de weekendploeg net voor de nodige flexibiliteit zorgt om pieken in de productie op te vangen. Ze heeft dan ook afgelopen vrijdag aan de groepsdirectie een alternatief pakket maatregelen voorgesteld. ,,Die heeft daar gewoon akte van genomen'', aldus Evelyn Helin, woordvoerster van Volkswagen Vorst. ,,Maar ze heeft ons in een adem opgedragen om oplossingen uit te dokteren waardoor we minder tijd produceren. Wij draaien nog altijd zeven dagen op zeven, terwijl in andere vestigingen de productie beperkt blijft tot vier tot vijf dagen per week.''

De Belgische directie heeft dan ook de opdracht gekregen om het aantal ploegen te verminderen van 17,5 naar 15. Een 'ploeg' is ,,een periode van acht uur dat gewerkt wordt''. De directie in Vorst heeft verschillende scenario's klaar om de productietijd te verminderen met behoud van alle banen. In sommige scenario's zal de productie in het weekend behouden blijven maar op een lager pitje gedraaid worden. In andere scenario's zal tijdelijk in het weekend niet gewerkt worden en zullen de weekendmensen tijdens de week ingezet worden. ,,Maar met de mogelijkheid om ze altijd terug in het weekend in te zetten, anders verliezen we onze flexibiliteit.''

Uiteindelijk zou iedereen minder moeten werken en voor een deel onder het systeem van de collectieve werkloosheid terecht komen. ,,Dergelijk systeem kan een tijdje aangehouden worden, maar ik vrees voor banenverlies als de productie niet opnieuw omhoog gaat'', aldus Gaston Celen van de christelijke vakbond ACV. ,,Het zal alleszins zeer moeilijk zijn om de groepsdirectie morgen te overtuigen'', zei Helin gisteren nog.

(cv)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig