BRUSSEL/LONDEN (reuters, eigen berichtgeving) - Euroclear, de in Brussel gevestigde specialist in de verwerking van grensoverschrijdende beurstransacties, kan vanaf vandaag transacties op de Londense beurs (LSE) afwikkelen zonder toedoen van lokale agenten. Dit moet de toegang tot Britse aandelen voor buitenlanders makkelijker en goedkoper maken.

Euroclear Bank was al eigenaar van CrestCo, de instelling die beurstransacties afwikkelt op de Britse markt zelf. Via een zogenaamd book entry-systeem kunnen nu ook transacties in Britse aandelen tussen niet-Britse instellingen meteen worden afgehandeld, op voorwaarde dat beide partijen een rekening hebben bij Euroclear.

,,We denken dat deze nieuwe dienst vooral aantrekkelijk is voor cliënten die al hun Europese aandelenactiviteiten willen centraliseren'', zegt topman Pierre Francotte van Euroclear Bank. De nieuwe dienst geldt voor transacties in de 350 topaandelen die passeren via de clearinginstelling LCH.Clearnet.

Euroclear wikkelde al langer grensoverschrijdende transacties af in Franse en (sinds april) Belgische aandelen, en later dit jaar komt er een gelijkaardige dienst voor Nederlandse aandelen. De instelling probeert op deze markt terrein te veroveren op zogenaamde agent banks die al langer gelijkaardige diensten aanbieden - het gaat met name om BNP Paribas en Citigroup.

(wdp)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig