BRUSSEL - De koers van het aandeel Quick Restaurants veerde gisteren met 7,1 procent op na een bericht in deze krant over verkoopgesprekken. Quick benadrukte gisteren dat het om spontane interesse gaat waarvan de uitkomst niet te voorspellen valt.

QUICK bevestigde gisterenochtend in een communiqué het bericht in deze krant dat er sprake is van preliminaire verkoopgesprekken over de toekomst van Quick. Quick waarschuwde meteen voor te hooggespannen verwachtingen, maar dat hield de beleggers niet tegen. Het aandeel steeg 0,88 euro of 7,1 procent tot 13,28 euro en was daarmee de sterkste stijger op de Brusselse beurs.

Luc Bertrand, voorzitter van Ackermans & van Haaren (AvH), die samen met Frère-holding NPM de co-controle over Quick heeft, zei dat Quick spontaan werd benaderd. ,,Doordat Quick beursgenoteerd is en er ook minderheidsaandeelhouders zijn, moesten we dat onderzoeken'', zegden Luc Bertrand en AvH-directeur Piet Dejonghe in een telefonische reactie.

,,De uitkomst van die gesprekken is onvoorspelbaar. Het kan dat het uiteindelijk een losse flodder is'', zei Dejonghe. Jean-Paul Brayer, algemeen directeur van Quick, zei dat binnen de twee weken duidelijk moet zijn of het zin heeft de gesprekken voort te zetten. AvH noch Brayer gingen in op de vraag met hoeveel personen Quick praat.

De gesprekken worden in goede banen geleid door de zakenbankdivisie van Petercam en de Brusselse vestiging van het Amerikaans advocatenkantoor Clifford Chance. Volgens personen vertrouwd met het dossier, hebben twee partijen afzonderlijk de voorzitter van de raad van bestuur van Quick, Jacques Marcelin, een brief gestuurd met een concreet voorstel.

Daarop was de voorzitter verplicht de volledige raad in te lichten. Die raad besliste vervolgens om Petercam, dat vorig jaar nog een kapitaalverhoging voor Quick had georganiseerd, een mandaat te geven. Dat zou goed een maand geleden gebeurd zijn. Nog steeds volgens diezelfde bronnen zou Pierre Drion, de managing partner van Petercam, daarop het proces iets opengetrokken hebben door één tot twee partijen uit te nodigen om aan de gesprekken deel te nemen.

Er zou geen formeel verkoopsmemorandum opgesteld zijn. Kenners zeggen dat er drie partijen praten over de overname van Quick Restaurants. Alhoewel Quick op papier goed aansluit bij Burger King, zou het enkel om financiële spelers gaan. Luc Bertrand bevestigde gisteren dat er ,,verschillende partijen'' in het proces betrokken zijn. ,,Iedereen kent Quick en volgt dit bedrijf al jaren. Men weet ook dat we Quick als een durfkapitaalinvestering zien met de ambitie na verloop van tijd de aandelen met winst te verkopen'', zei Bertrand, die het dossier in deze fase liever binnenskamers had gehouden.

Dit belet niet dat de koers van Quick al enkele weken in een stijgende beweging zat. Verwacht wordt dat de toezichthouder dit nader zal bekijken. Die spoorde Quick gisteren in elk geval aan een officieel communiqué te publiceren.

Na de koersstijging van gisteren tot 13,28 euro is Quick in precies één jaar tijd met 120 procent in waarde gestegen of ruimschoots verdubbeld. Dat levert een marktkapitalisatie (koers van het aandeel vermenigvuldigd met het aantal aandelen) op van 256,6 miljoen euro. Tel daarbij de nettoschuld (op balansdatum) van 36,7 miljoen euro en Quick staat voor een ,,enterprise value'' (ondernemingswaarde) van bijna 300 miljoen euro.

Quick telde eind vorig jaar afgerond 400 restaurants waarvan drie kwart in franchising. De groep heeft een eigen vermogen van 154,6 miljoen en haalde een bruto-exploitatiecashflow (ebitda) van 49,1 miljoen euro. Die was afgelopen jaar met 17 procent toegenomen. Dat betekent dat de beurskoers van Quick vandaag al een waarde vertegenwoordigt van zes keer de operationele cashflow van afgelopen jaar. Toen het buyoutfonds Doughty Hanson vorige week de overname van Balta bekend maakte, impliceerde dat ook een prijskaartje van zes maal de ebitda.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig