BRUSSEL - Acht op de tien Belgische 15- tot 25-jarigen gaan uit werken, in een betaalde studentenjob of als onbezoldigde vrijwilliger. In de zomermaanden alleen al gaan 300.000 jongeren aan de slag in een vakantiejob.

Dat blijkt uit een enquête door het uitzendbedrijf Randstad. Van de 100.000 jobstudenten die in de vakantiemaanden juli en augustus via een uitzendkantoor werken, worden er 15.000 door Randstad begeleid. Doorheen het jaar komen daar 10.000 leeftijdsgenoten bij, die bijvoorbeeld tijdens de weekeinden gaan bijverdienen. Meer en meer jongeren hebben een baantje buiten het klassieke zomerseizoen. Dat geldt bij uitstek voor ,,oudere'' studenten, tussen 22 en 25 jaar.

De populairste sectoren voor jobstudenten zijn de horecasector, winkelketens en handelszaken. Voor Carrefour gaat het bijvoorbeeld om 13.000 vakantiemedewerkers. De horeca is goed voor bijna een op de vier van alle studentenjobs. Bij occasionele klusjes staat kinderoppas bovenaan, vooral bij meisjes.

Zowat 15 procent van de jongeren werkt nog altijd zonder arbeidscontract; in de horeca loopt dit aandeel zelfs op tot 38 procent. Maar van degenen die een contract hebben, is 94% tevreden tot erg tevreden over de naleving ervan.

Geld is de belangrijkste en vaak enige motivator die studerende jongeren naar de arbeidsmarkt lokt. Een minderheid van 20% vermeldt ook de ervaring die kan opgedaan worden als reden voor hun studentenarbeid. De grootste groep jobstudenten verdient tussen 750 en 1.250 euro per jaar. Ongeveer 20% haalt meer dan 2.000 euro, 10% zelfs meer dan 3.000 euro. Op jaarbasis berekend werken de jongeren gemiddeld 38 dagen per jaar.

Met het geld worden vooral vrijetijdsuitgaven betaald. Vooral uitgaan en bioscoopbezoeken liggen goed in de markt (22% van het budget). Daarnaast halen vakanties, gsm en kleding ook een goede score. Tot slot gaat 17% naar het spaarvarken en 5% naar de financiering van de studies.

Opmerkelijk is dat meer dan een derde van de jongeren onbetaald vrijwilligerswerk doet; vaak gaat het om dezelfde jongeren die al een betaalde studentenjob hebben.

Jobstudenten zijn vrij tevreden over hun arbeidsomstandigheden, toont het onderzoek van Randstad aan. Ze quoteren hun job met een gemiddelde score van 8,4 op 10. Toch lijkt de jobtevredenheid een stuk minder groot te zijn: studenten vinden hun vakantie- of weekendwerk vaak weinig interessant, omdat hun opdracht zelden in het verlengde ligt van de gevolgde studies en de kwalificaties die ze daarbij verwerven.

(jir)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig