Brussels Airlines vliegt trager door hoge kerosineprijs
Gemiddelde snelheid verlaagd van 0,70 mach tot 0,69 mach.pn
Foto: © Wim Robberechts
Brussels Airlines haalt de gemiddelde snelheid op het gros van zijn Europese vluchten lichtjes omlaag om kerosine te besparen.

Luchtvaart

Van onze redacteurDe luchtvaartmaatschappijen hebben het steeds moeilijker om de almaar piekende olieprijs te behappen. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM kondigde gisteren nog eens aan dat ze de brandstoftoeslag verhoogt. Die bedraagt nu al 31 euro bij Europese vluchten en 98 euro bij intercontinentale vluchten.

Brussels Airlines verhoogt de brandstoftoeslag voorlopig niet. 'We volgen de situatie op de voet', zegt woordvoerder Geert Sciot. 'De piekende olieprijs zal ons dit jaar tientallen miljoenen euro kosten'. Brussels Airlines hanteert momenteel een brandstoftoeslag van 25 euro voor een Europese vlucht en 77 euro voor een niet-Europese vlucht.

Elke maatregel is goed voor de luchtvaartmaatschappij om de brandstoffactuur te milderen. 'We hebben momenteel twee mensen die de hele dag niets anders doen dan maatregelen bestuderen om minder kerosine te verbruiken. Ze beschikken over een lijst van bijna honderd maatregelen die onderzocht worden.'

Heel wat van die maatregelen hebben als doel om het vliegtuig zo licht mogelijk te maken. Zo werden onlangs de zetelovertrekken op heel wat vliegtuigen nog vervangen door lichtere exemplaren, een besparing van vijftig kilo. Zo wordt bijvoorbeeld ook bekeken of er niet teveel water meegenomen wordt om de toiletten door te spoelen en of er op een vliegtuig nog overal asbakjes moeten zijn. Zelfs het aantal kranten aan boord wordt onder de loep genomen.

Maar vorige week werd wel al besloten om de gemiddelde snelheid op het gros van de Europese vluchten te verlagen van 0,70 mach tot 0,69 mach. Een mach is iets meer dan duizend kilometer per uur. De precieze snelheid hangt af van de hoogte van het toestel.

De maatregel wordt toegepast op de 28 Avro-toestellen waarmee Brussels Airlines in Europa vliegt. 'De maatregel levert ons een besparing van 1,1 miljoen euro op, terwijl de vlucht slechts één tot twee minuten langer duurt.'