BRUSSEL - De Belgische auteursrechtenmaatschappij Sabam heeft gisteren een klacht ingediend tegen internetprovider Tiscali. Sabam wil dat Tiscali stopt met het aanbieden van bestanden waar surfers auteursrechterlijk beschermde werken, zoals muziek, illegaal kunnen downloaden.

Internauten halen de werken van het internet zonder dat de auteurs, componisten of uitgevers toestemming hebben gegeven of daarvoor worden vergoed, zegt Sabam. ,,Het downloaden gebeurt via P2P-software. Alle Belgische internetproviders geven toegang tot websites waarop die P2P-software te vinden is. Als de internet-aanbieders die toegang voortaan verhinderen, zou in België een eind worden gemaakt aan het fenoneem. Dat is wat Sabam wil bereiken met het aanspannen van een rechtsgeding tegen Tiscali. Het resultaat daarvan kan een precedent scheppen voor de andere internetproviders.''

Sabam wijst er ten slotte op dat er verscheidene legale online muziekdiensten ter beschikking zijn om muziek -tegen betaling- van het web te halen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig