RABAT - Twee Marokkaanse moslimextremisten zijn in Rabat ter dood veroordeeld in verband met de aanslagen van 16 mei 2003 in Casablanca. De mannen werden vervolgd in het kader van de antiterrorismewet.

De twee waren lid van de verboden religieuze beweging Al Hijra Wa Takfir en werden tot de doodstraf veroordeeld wegens ,,moord met voorbedachten rade op een persoon in Nador, onthoofding en verberging van het lichaam van het slachtoffer'', zo meldt een gerechtelijke bron. De twee waren ook beschuldigd van het vormen van een criminele bende met als doel het plegen van terroristische daden, het uitoefenen van activiteiten binnen een niet-erkende organisatie en het houden van geheime bijeenkomsten. Sinds 1993 worden de doodvonnissen die door Marokkaanse rechtbanken worden uitgesproken, niet meer uitgevoerd.

Casablanca werd op 16 mei 2003 getroffen door vijf vrijwel gelijktijdige zelfmoordaanslagen die aan 45 mensen, waaronder 12 kamikazes, het leven kostten. Er vielen tientallen gewonden. Ook het Belgische consulaat werd getroffen, hoewel een nabijgelegen restaurant geviseerd was. Volgens het Marokkaanse ministerie van Justitie heeft het Marokkaanse gerecht in het kader van het onderzoek na de aanslagen 1.087 terrorismeverdachten veroordeeld. 56 van hen kregen levenslang, en 17 werden ter dood veroordeeld. Al Hijra Wa Takfir is een van de groepen die er door de Marokkaanse autoriteiten van worden beschuldigd geweld te gebruiken in naam van de islam. Doelwit van het geweld zijn personen die, volgens de organisatie, de islamitische wetgeving (sharia) hebben overtreden.