AARTSELAAR (belga) - De prijs van een woning in Vlaanderen is in 2004 met gemiddeld 9,4% gestegen tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van ERA, een netwerk van vastgoedmakelaars.De prijzen zijn het sterkst gestegen in de provincies Oost-Vlaanderen (+20,5 procent) en Limburg (+14,5 %) en aan de Kust (+30,4 %). Een woning in Vlaanderen kostte in 2004 gemiddeld 160.000 euro. Overal in Vlaanderen stegen de prijzen, maar in de provincies Antwerpen (+8,9 %), Vlaams-Brabant (+8 %) en West-Vlaanderen (+ 8,2 %, de Kust buiten beschouwing gelaten), bleef de stijging net onder het gemiddelde.

Over heel Vlaanderen lag de vraagprijs gemiddeld 8,5 % hoger dan de uiteindelijke verkoopprijs. Het verschil is groter naargelang van de regio: in Vlaams-Brabant lag de gemiddelde verkoopprijs maar 5,5 % onder de initiële vraagprijs, terwijl dat verschil in Antwerpen meer dan 10 % bedroeg. Volgens ERA is er een verband tussen dat verschil en de tijd dat een woning te koop staat. In Antwerpen stond een woning gemiddeld 121 dagen te koop, in Vlaams-Brabant werd een woning gemiddeld al na 83 dagen verkocht.

Volgens ERA vlakte de verkoopprijs van woningen in Vlaanderen in de loop van 2004 nog wat af. ERA verwacht niet dat de prijzen in 2005 sterker zullen stijgen dan het afgelopen jaar. Het makelaarsnetwerk verwacht evenmin dat de prijzen zullen dalen.