MILAAN (bloomberg) - Helmut Lang, de Oostenrijkse ontwerper van het merk dat zijn naam draagt, houdt ermee op. Dat heeft Prada, het modehuis dat in 1999 een meerderheid kocht in Helmut Lang, gisteren bekendgemaakt.

Het vertrek van Lang komt er nauwelijks twee maanden nadat Jil Sander, de stichtster van een ander modehuis van Prada, het ook al voor bekeken heeft gehouden.

De damescollectie voor de herfst-winter van 2005 zal ontwikkeld worden door het creatieve team van Lang, zei Prada in een mededeling. De mannencollectie is nog ontworpen door Lang zelf, en wordt op dit ogenblik voorgesteld aan de pers en aan de kopers.

Het huis Helmut Lang zit al geruime tijd in het rood. Sinds Prada er een belang in kocht, heeft het nog geen winst gemaakt. In 2003 haalde Helmut Lang een omzet van 28 miljoen euro.

Prada kocht de participatie in Helmut Lang op een ogenblik dat er een echte overnamewoede heerste in de modesector, waarbij de grote huizen de kleinere opslokten.

Het vertrek van Lang betekent nu dat Prada met twee merken zit waarvan de stichter vertrokken is. Inmiddels proberen CEO Patrizio Bertelli en de ontwerpster Miuccia Prada in de kosten te snoeien en hun schulden af te betalen. Prada moet in juli een obligatielening van 700 miljoen euro afbetalen. Het huis heeft zijn plannen voor een beursgang al drie keer uitgesteld. In november liet Bertelli weten dat ook dit jaar een beursintroductie er niet in zit.