-  Meer belasting op digitale apparatuur
-  Eén Europees consumentenetiket
-  Nederland beboet wegenbouwers
-  Chinese groei vertraagd in vierde trimester

Meer belasting op digitale apparatuur

Een extra belasting op computers, mobiele telefoons, pda's en memory sticks zou de Belgische overheid volgend jaar een verdubbeling van de bestaande heffingen opleveren, tot 94 miljoen euro. De nieuwe belasting moet dienen om de auteur van een werk te vergoeden voor het kopiëren van zijn materiaal.

De nieuwe wet die de Europese richtlijn rond auteursrecht moet omzetten wordt waarschijnlijk woensdag goedgekeurd door het parlement. Volgens een onderzoek van de softwarealliantie BSA zou de extra belasting, opgenomen in de nieuwe wet, leiden tot een prijsstijging van 3 procent per digitaal toestel. Duurdere toestellen kunnen de consument ervan weerhouden een computer te kopen en zo de groei van de informatiemaatschappij op de helling zetten. De BSA wil dan ook af van de extra belastingen en wijst erop dat er voldoende technische middelen zijn om de rechten van de auteur te beschermen.

(nna)

Eén Europees consumentenetiket

Volgens de Europese Commissie moet er één Europese regelgeving komen voor etiketten op voedsel en andere consumptiegoederen. Nu zijn er 25 verschillende nationale regelgevingen. De gemeenschappelijke regels kunnen tegen eind 2006 klaar zijn.

(reuters)

Nederland beboet wegenbouwers

De Nederlandse concurrentieautoriteit (NMa) gaat 135 miljoen euro aan boetes uitschrijven voor 344 bedrijven in de wegenbouw. De boetes kunnen per bedrijf variëren van een paar duizend tot een paar miljoen euro. De namen werden niet bekendgemaakt maar bij de ondernemers BAM, Heijmans en Ballast Nedam liep er een onderzoek naar kartelvorming.

(reuters)

Chinese groei vertraagd in vierde trimester

De groei van de Chinese economie is in het laatste trimester van 2004 vertraagd onder invloed van de overheidsmaatregelen om investeringen af te remmen, zo menen economen. De officiële groeicijfers voor 2004 worden vandaag bekendgemaakt.

De groei van het bruto binnenlands product (bbp) bedroeg in het eerste trimester 9,8 procent. De groei vertraagde nadien tot 9,6 procent in het tweede trimester, en 9,1 procent in het derde. Voor het laatste kwartaal, van september tot december, zou de groei minder dan 9 procent bedragen.

(afp)