BRUSSEL - De Vlaamse minister van Economie, Fientje Moerman (VLD), en enkele topbankiers van KBC, Dexia en ING hebben gisteren het startschot gegeven voor het aanmoedigen van durfkapitaal in Vlaanderen. Nog dit voorjaar zal bij het publiek 75miljoen euro opgehaald worden die van de Vlaamse Gewestwaarborg kan genieten.

DE Vlaamse spaarder zal in de komende maanden de kans krijgen om geld te investeren in de durfkapitaalfondsen van ARKimedes, onderdeel van de PMV (Participatiemaatschappij voor Vlaanderen). Dexia, KBC en ING hopen via hun loketten 75 miljoen euro op te halen. De beleggers kunnen kiezen uit twee formules: obligaties of aandelen.

De obligaties genieten 100 % gewestwaarborg, de aandelen 90 % plus een belastingkrediet van 8,75 % per jaar en dat gedurende vier jaar. Het belastingvoordeel is beperkt tot 2.500 euro per belastingplichtige. De timing en modaliteiten van de uitgifte staan nog niet vast. ,,De bedoeling is om met deze uitgifte niet voor de voeten te lopen van andere operaties'', zei Luc Vandewalle, voorzitter van de Belgische Vereniging van Banken en van ING België, gisteren.

Door de overheid erkende durfkapitaalmaatschappijen (ARKivs) kunnen op de middelen van ARKimedes een beroep doen om in kmo's te investeren. Ze moeten wel tegenover elke door de overheid gewaarborgde euro minstens evenveel eigen kapitaal plaatsen. Tussen nu en vijf jaar zouden er drie publieke tranches van 75 miljoen (of in totaal 225 miljoen) opgehaald worden, wat met de inbreng van de ARKivs een slagkracht betekent van 450 miljoen euro.

,,De overheid doet dus een beroep op bestaande specialisten om de ontwikkeling van Vlaamse groeibedrijven aan te moedigen'', zei minister van Economie Fientje Moerman. Bedrijven die actief zijn in het Vlaams Gewest en via hun expansie werkgelegenheid creëren, kunnen maximaal 1 miljoen euro middelen krijgen om hun groei te financieren.

,,Het is het soort aanmoediging waar grote behoefte aan is'', zei Luc Vandewalle. ,,De overheid stimuleert de groei zonder zich met het beleid van de kmo te bemoeien.'' De selectie van de dossiers zal gebeuren door de ARKivs die tussen 1 maart en 15 april zullen worden erkend. Verwacht wordt dat nog dit jaar de eerste bedrijven risicokapitaal ontvangen.

KBC Investco streeft alvast naar een erkenning als ARKiv, waardoor het mee in het systeem kan stappen, zei Luc Vanhevel, lid van het directiecomité van KBC Bank. Specialisten merken op dat door voor een systeem van waarborgen te kiezen en niet voor subsidies, de overheid op een intelligente manier het ondernemerschap stimuleert. ,,Subsidies ben je kwijt, garanties worden slechts aangesproken als het fout loopt.''

Aan de ARKimedes-opzet gingen jaren van voorbereiding vooraf. ,,In de VS wordt 75 % van de starters door de overheid gesteund. Het is een courante praktijk.'' Over enkele maanden komt ook een waarborgregeling voor kleine bedrijven op gang. In dat systeem draagt de overheid 75 % van het risico en de banken 25 %.

(pdd)