BRUSSEL - Ruim 275.000 patiënten slikken vandaag een generische maagzuurremmer. Als ze dit geneesmiddel willen blijven gebruiken, moeten ze voortaan een maagonderzoek laten uitvoeren. Dat is een gevolg van een beslissing van minister van Sociale Zaken Rudy Demotte (PS). Dat schrijft de krant De Morgen.

FeBelGen, de federatie van de Belgische fabrikanten van generische geneesmiddelen, becijferde dat de maatregel de ziekteverzekering 32,5 miljoen euro extra zal kosten. Maandelijks slikken een half miljoen Belgen maagzuurremmers en meer dan de helft van hen gebruikt een goedkoop generisch alternatief.

Twee jaar geleden maakten de generische producenten een afspraak met de minister van Sociale Zaken: in ruil voor een prijsverlaging kregen de generische geneesmiddelen vlottere terugbetalingsmogelijkheden. Belangrijk daarbij was het wegvallen van de verplichte gastroscopie. Twee jaar na de afspraak wil minister Demotte de verplichte gastroscopie opnieuw invoeren om zo een terugbetaling uit te sluiten voor patiënten die nu ,,ten onrechte een dure maagzuurremmer gebruiken''.