JAKARTA - De vroegere gouverneur van Oost-Timor, Abilio José Osorio Soares, moet drie jaar de gevangenis in wegens zijn rol in het bloedbad dat volgde op het onafhankelijkheidsreferendum van 1999. Dat heeft het hooggerechtshof van Indonesië maandag bepaald. Soares is de eerste Indonesische functionaris die is veroordeeld voor zijn aandeel in het geweld in Oost-Timor.

Volgens het hooggerechtshof had Soares, een etnische Oost-Timorees, meer moeten doen om het bloedbad in Oost-Timor tegen te gaan. Indonesische troepen en milities doodden in 1999 zeker tweeduizend mensen en lieten een spoor van vernieling achter nadat de Oost-Timorezen zich in een referendum hadden uitgesproken voor onafhankelijkheid. Oost-Timor scheidde zich eind 1999 van Indonesië af en is later officieel een onafhankelijke natie geworden.

Behalve Soares zijn zeventien Indonesische functionarissen, onder wie legerofficieren, aangeklaagd wegens het geweld in Oost-Timor. Twaalf van hen zijn vrijgesproken. Volgens Jakarta zijn de processen een bewijs dat het de verantwoordelijken voor het geweld in Oost-Timor wil berechten, maar volgens mensenrechtenactivisten zijn de processen een schijnvertoning. Zij stellen dat het Indonesische leger verantwoordelijk was voor het geweld en dat Soares nu als zondebok dient.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in