BRUSSEL De Nederlandse Blokker Holding neemt de speelgoedketen Christiaensen over. Het wordt de derde speelgoedformule van het bedrijf, dat ook Bart Smit en Maxitoys bezit.

BLOKKER koopt negen Christiaensen-winkels en de naam van de keten over van de Limburgse ondernemer Marc Collett. De andere 24 Christiaensen-winkels worden uitgebaat door zelfstandigen, die een franchisecontract hadden afgesloten met de NV Christiaensen van Collett. Blokker zou zich ertoe hebben geëngageerd de formule ongewijzigd te laten en te investeren in nieuwe winkelopeningen.

Collett zegt de keten verkocht te hebben omdat er een stevigere structuur nodig was, bijvoorbeeld voor IT-systemen en het gebruik van het Internet. Ook had hij het moeilijk met de dubbelrol: hij fungeerde tegelijkertijd als franchisegever en franchisenemer van de formule. ,,Dat was niet altijd even goed te combineren''. De dubbelrol dateert van 1998, toen Collett de Christiaensen-naam overnam van GIB.

Ook het feit dat Blokker financieel erg stevig staat, speelde mee. ,,Een nieuwe winkel openen kost toch al snel 300.000 euro.'' Christiaensen heeft nog expansiemogelijkheden, maar het werd voor Collett te zwaar om te dragen. ,,Vooral omdat het in de speelgoedwinkel niet meer zo goed gaat als een paar jaar geleden. De marges staan onder druk''.

Behalve Blokker was ook de Colruyt-formule Dreamland in de markt voor Christiaensen. Dat het Blokker geworden is, heeft volgens Collett te maken met de reactiesnelheid van de Nederlanders. ,,Zij waren het snelst''. Het contract werd op 21 januari ondertekend, maar pas gisteren bekendgemaakt.

Met de 34 Christiaensen-winkels beschikt Blokker nu over verreweg het grootste aantal verkooppunten op de Belgische speelgoedmarkt. Met de 27 Maxitoys-vestigingen en 20 winkels van Bart Smit komt de groep uit op 81 speelgoedwinkels. Dat is bijna vier maal zo veel als de nummer twee, de Fun-keten uit de Mitiska-groep die 22 winkels heeft. De derde grote speler is Dreamland, een volle dochter van Colruyt, met 18 vestigingen. Toch houden de drie groepen elkaar in omzet gemeten redelijk in evenwicht, schat Dreamland-directeur Johan Geeroms. Met de aankoop van Christiaensen zou de Blokker Holding nu een licht overwicht hebben en het marktleiderschap kunnen claimen.

Over de gevolgen van de overname van Christiaensen is nog veel onduidelijk. Onder meer de franchisenemers zitten nog met veel vragen. Zij wachten op meer concrete informatie van Blokker. De franchisenemers verwachten dat Blokker flink zal investeren in de naam. Krachtige marketinginitiatieven, die Colletts financiële draagkracht te boven gingen, worden nu wel mogelijk. Het feit dat Blokker niet alleen de negen winkels, maar ook de merknaam heeft overgekocht, wijst erop dat de holding toekomst ziet in de keten.

De huidige franchisecontracten geven de zelfstandige uitbaters veel vrijheid, bijvoorbeeld in het samenstellen van het assortiment en het bepalen van het prijsniveau. Het is wel de vraag of Blokker Holding, die bekendstaat om een nogal agressieve commerciële politiek, die vrijheid intact zal laten. Waarnemers verwachten dat een aantal franchisenemers mogelijk naar een andere formule zal overstappen als hun contract ten einde is. Daar kan de aankoopcentrale Top 1 Toys van profiteren, waar nu al een veertigtal zelfstandige speelgoedwinkeliers bij aangesloten is.

Geeroms zegt niet te vrezen voor een te grote marktdominantie van de Blokkerketens. Van toestanden zoals in Nederland, waar Blokker ongeveer de helft van de markt in handen heeft en alleen nog Top 1 Toys als tegenspeler heeft, zou België voorlopig gespaard blijven.

Ook voor de Christiaensen-centrale Espa zijn de gevolgen nog onduidelijk. Espa, een groothandel in feest- en carnavalsartikelen uit Houthalen-Helchteren, werd enkele jaren geleden door Collett aangezocht om de Christiaensen-winkels te bevoorraden. Tot dan toe gebeurde dat door Mosa Toys. Espa's contract met Christiaensen loopt nog twee jaar. Mogelijk zal Blokker daarna overschakelen op de eigen Maxitoys-centrale. Voor Espa zijn de Christiaensen-activiteiten goed voor 10 procent van de omzet. Er werken tien mensen in de speelgoedcentrale.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in